6/7. 6. Sałatka z Mini Rurkami Warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado
Czas przygotowania: 20 minut
POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Mini Rurki Warzywne 1opakowanie
mozzarella 2 kulki
awokado 1 sztuka
pomidory wiśniowe 300g
czosnek 1 ząbek
szalotka 1 sztuka
bazylia 1/2 pęczka
musztarda 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 100 ml
sól i pieprz do smaku
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź.
2. W międzyczasie…Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem
i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette. Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem vinaigrette i połową bazylii.
3. To już prawie meta! Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.