0 (0)
Kotlety szu szu mają tajemniczą nazwę, ale są niezwykle proste w wykonaniu. To smaczne kąski z piersi kurczaka, które pokochają dorośli i najmłodsi smakosze – za ich soczyste wnętrze i rumianą panierkę pełną przypraw. Fileciki zanurza się w cieście na bazie jogurtu naturalnego, dzięki któremu stają się wyjątkowo delikatne. Sprawdźcie, jak zrobić kotleciki szu szu. Przepis przyda się na szybki obiad.
pierś z kurczaka 500 g
mąka ziemniaczana 60 g
żółtko 3 szt.
olej 140 ml
jogurt naturalny 50 g
czosnek 2 ząbki
słodka papryka 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
chili 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Osuszamy filety z kurczaka (można też wykorzystać mięso z piersi indyka – chude i często wybierane przez alergików). Oczyszczamy je z błonek, żyłek i ewentualnych chrząstek, po czym kroimy w poprzek na płaty. Dzielimy na niewielkie kotleciki o podobnych rozmiarach (takie same porcje będą się równomiernie smażyć). Kotlety szu szu można zrobić też z samych polędwiczek z kurczaka (czyli mniejszych części znajdujących się pod piersią). Wyjdą z nich wyjątkowo delikatne, soczyste kąski smażone w cieście, idealne na posiłek dla dzieci.
ZjedzPięknie
Lekko rozbijamy kawałki kurczaka tłuczkiem. Warto przykryć je najpierw folią spożywczą, żeby ochronić delikatne mięso przed rozerwaniem i żeby jego drobinki nie rozpryskiwały się po kuchni. Jeśli udało nam się wykroić ładne, równe, dosyć cienkie kotlety, nie musimy nawet ich rozbijać. Możemy tylko lekko spłaszczyć je, przyciskając dłonią.
ZjedzPięknie
Umieszczamy w misce składniki panierki na kotleciki szu szu, czyli mąkę ziemniaczaną, 40 ml oleju, jogurt naturalny (może być grecki, zamiennie śmietana 12 lub 18%) i żółtka. Białka, które nam zostaną, zamknijmy w pojemniczku i włóżmy do lodówki. Przydadzą się później na przykład do zrobienia bezy włoskiej lub zdrowego omletu. Wsypujemy przyprawy: słodką paprykę, odrobinę chili, sól i pieprz. Można też dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub kurkumy. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę, ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy zawartość miski, aż powstanie jednolita masa.
ZjedzPięknie
Zanurzamy fileciki z kurczaka w mieszance z jogurtu i przypraw, tak żeby wszystkie były nią dobrze pokryte. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją na minimum 30 minut, żeby wzmocnić aromat potrawy. Marynowanie kurczaka w jogurcie to popularna technika kulinarna, często stosowana w kuchni indyjskiej i arabskiej. Ma na celu zmiękczenie mięsa, a delikatny, kwaskowy nabiał stanowi przyjemny kontrast dla ostrych przypraw. Jeśli chcemy zrobić kotleciki na szybko, możemy też od razu usmażyć je w cieście.
ZjedzPięknie
Rozgrzewamy olej na dużej patelni (najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy, sprawdzi się także z orzeszków ziemnych lub ryżowy). Sprawdzamy, czy jest wystarczająco gorący, wlewając do niego odrobinę panierki. Jeśli ciasto od razu stężeje i uniesie się na powierzchnię, a tłuszcz zacznie buzować, możemy wkładać kotlety. Smażymy je na średniej mocy palnika, aż staną się rumiane, przez około 2–3 minuty na każdą stronę. Wyjmujemy je szczypcami na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
ZjedzPięknie
Kurczak szu szu najlepiej smakuje od razu po usmażeniu. Podajmy go z ulubionymi dodatkami obiadowymi, takimi jak frytki, łódeczki ziemniaczane lub kremowe purée. Do kotlecików pasuje klasyczna surówka z marchewki lub lekka sałatka z rukoli. Można serwować je z dipem czosnkowym lub domowym ketchupem. W sezonie na nowalijki warto pokusić się o zestawienie ich ze szparagami, młodymi ziemniakami w mundurkach, sałatką z botwinki, mizerią z koperkiem lub fasolką szparagową z bułką tartą.
ZjedzPięknie