Ciasto francuskie to jeden z takich składników, które zawsze warto mieć pod ręką, gdyż w kilka chwil można z niego przygotować przepyszną przekąskę, danie lub deser. Zwykle jednak po prostu pieczemy je w piekarniku, a okazuje się, że jest jeszcze lepsza metoda na wyczarowanie czegoś pysznego. Zobaczcie, jak zrobić ciasto francuskie na szybko, które zachwyci każdego gościa.
Co można zrobić z ciasta francuskiego na szybko?
Zazwyczaj ten produkt przydaje się do pieczonych ciast, ciasteczek czy rogalików, a niektórzy robią nawet faworki z ciasta francuskiego. Jest jednak jeszcze inna metoda, która nie wymaga rozgrzewania piekarnika. Mało mówi się bowiem o tym, że ciasto francuskie można też podzielić na mniejsze kawałki i smażyć na głębokim tłuszczu, a w ten sposób stanie się ono jeszcze bardziej chrupiące i rumiane. Co więcej, smażone ciasto francuskie powstaje błyskawicznie i możne być bazą do prostego, a bardzo efektownego deseru.
Źródło: Getty/iStock
Czym posmarować ciasto francuskie smażone?
Smażone ciasto francuskie przepysznie smakuje samo w sobie, ale żeby zamienić je w elegancki deser, warto przygotować szybkie nadzienie i przełożyć nim rumiane, chrupiące płaty. W ten sposób powstaną elegancie ciastka, które wyglądają jak z dobrej cukierni, a wymagają minimum pracy. Najprostszym rozwiązaniem będzie ubicie śmietany z cukrem pudrem i dodatek świeżych owoców, jednak dobrym dodatkiem do takiego deseru będą też różnego rodzaju kremy. Szczególnie polecamy takie pyszności jak:
- masa kajmakowa z puszki,
- krem budyniowy,
- ulubiony dżem lub konfitura,
- krem z kaszy manny,
- kanapkowy krem orzechowo-czekoladowy,
- domowy solony karmel,
- masa z mleka w proszku,
- masa kokosowa.
Jakiekolwiek nadzienie wybierzecie, smażone ciasto francuskie zawsze będzie prezentowało się obłędnie i tak samo smakowało. To sprytny pomysł na elegancki deser dla gości, w momencie, gdy lodówka akurat świeci pustkami. Koniecznie spróbujcie zrobić to cudo.
Prosty przepis na deser z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 0,5 l śmietanki kremówki,
- cukier puder do smaku,
- ulubione świeże owoce.
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Cały płat ciasta francuskiego dzielimy na niewielkie prostokąty i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz.
- Ciasto francuskie smażymy, aż stanie się złociste. Następnie odsączamy je z tłuszczu i wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- W międzyczasie ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Przestudzone smażone ciasto francuskie smarujemy bitą śmietaną, układamy ulubione owoce i przykrywamy całość kolejnym kawałkiem ciasta.
- Gotowy deser posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie możemy ułożyć jeszcze więcej owoców na wierzchu) i od razu podajemy na stół.