mojegotowanie.pl
4/6
Kawiarka

Fot. Mike Marquez / Unsplash

Chemex
Aeropress
Cold brew
Kawiarka
Drip
French press

Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

4/6. Kawiarka

Najpopularniejsza kawiarka to włoski projekt Bialetti, który uznawany jest za ikonę przemysłowego designu. Od swojej premiery w 1933 roku pozostaje symbolem najlepszej czarnej kawy, którą można przygotować na domowym palniku. Metalowy dzbanek  o kształcie klepsydry składa się z trzech elementów – dolnego pojemnika, do którego na początku wlewa się zimną wodę, sitka umieszczanego w połowie naczynia (wypełnianego mieloną kawą) oraz górnego pojemnika z przykrywką. Kawiarkę umieszczamy na palniku, podgrzewamy, a gdy woda zacznie kipieć, filtruje umieszczoną w sitku kawę i tłoczy ją do górnego pojemnika, z którego przelewa się ją wprost do filiżanki.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.