mojegotowanie.pl
6/6
French press

Fot. Shutterstock

Chemex
Aeropress
Cold brew
Kawiarka
Drip
French press

Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

6/6. French press

Prasa francuska ma długą historię. Powstała w 1929 roku i była ulepszana przez kolejne lata, by wejść do masowej produkcji w latach 50. XX wieku. Jej nazwa pochodzi od fabryki, w której rozpoczęła się pierwsza taśmowa produkcja – była to francuska fabryka klarnetów, a także od efektu „prasowania” kawy podczas jej parzenia.

Urządzenie wykonane jest ze szklanego kielicha, tłoczka na cienkiej, metalowej nodze i przykrywki.  Jak przygotować „prasowaną” kawę? Wsypujemy porcję mielonej kawy do pojemnika, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy około 4 minut. Następnie powoli zaczynamy wciskać tłok, aż dotrze do linii fusów kawy. Ważne jest, by robić to bez pośpiechu – w innym wypadku kawa straci swoje walory, a fusy przesypią się do górnego zbiornika.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.