mojegotowanie.pl
2/6
Aeropress

Fot. Shutterstock

Chemex
Aeropress
Cold brew
Kawiarka
Drip
French press

Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

2/6. Aeropress

Aeropress to stosunkowo młody wynalazek, zaprojektowany przez Alana Adlera, producenta popularnych zabawek. Jego celem było stworzenie urządzenia, które pozwoli na szybkie zaparzenie dobrej jakości kawy w każdych warunkach. Udało się – plastikowy mechanizm działa jak strzykawka. Główna tuba mieści tłok, na którego końcu umieszczana jest zmielona kawa. Następnie zalewana jest ona wrzątkiem, mieszana, a tłok z sitkiem i uszczelką przepycha wodę przez ziarna.

 

W przeciwieństwie do wielu innych metod, Aeropress nie jest wymagający jeśli chodzi o rodzaj ziaren i stopień ich zmielenia. Miłośnicy kawy wykorzystali to pole, by zorganizować… sportowe mistrzostwa w parzeniu napoju za pomocą tego urządzenia. Zawody, które odbywają się m.in. w Polsce, polegają na tym, że zawodnicy otrzymują te same ziarna kawy, a ich zadaniem jest zaparzenie jak najlepszego napoju. Liczy się sposób zmielenia ziaren, ilość i temperatura wlanej wody oraz czas – maksymalnie 8 minut.

 

Na początek warto wypróbować ziarna o wyrazistym smaku, które dają wiele możliwości do eksperymentowania. Polecamy na przykład Davidoff Cafe, Espresso 57 (https://www.zinodavidoff.com/coffee/espresso-57-whole-beans).

 

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.