www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Sałatka z bobu i cukinii z dodatkiem orzechów włoskich, skropiona prostym dressingiem, jest lekka i bardzo zdrowa. Wystarczy 25 minut, żeby móc cieszyć się jej smakiem. Może pełnić rolę przystawki, zwłaszcza, jeśli podamy ją z grzankami lub paluszkami grissini. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek obiadowy lub w czasie spotkań z grillem w głównej roli. Ten przepis na sałatkę z bobem zaskoczy niejedno podniebienie.
cukinia 4 szt.
bób 200 g
olej 30 ml
orzechy włoskie 5 szt.
ocet winny 15 ml
oliwa z oliwek 50 ml
Do miseczki wlewamy ocet z białego wina (lub inny, dobry też będzie sok z cytryny) i oliwę z pierwszego tłoczenia. Dla podkreślenia smaku, może użyć wersji smakowej, np. z kawałkami chilli, czosnkowej lub czekoladowej. Wystarczy wymieszać, żeby zrobić taki najprostszy winegret.
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia, solimy ją i delikatnie wsypujemy bób. Młody będzie się robił maksymalnie przez 5 minut. Odlewamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy, w przypadku pierwszych zbiorów można pominąć ten krok.
Jeśli chodzi o cukinie, to możemy użyć wersji mini lub o standardowym rozmiarze. Małe cukinie kroimy na 4-5 kawałków po przekątnej. W przypadku większych, tniemy je wzdłuż na cztery części, a potem na kawałki o grubości 5 mm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cukinie. Smażymy je na średnim ogniu, przez 5-8 minut, ciągle mieszając, aż się zrumienią. Dokładamy bób i podsmażamy całość jeszcze przez 30 sekund. Warzywa zdejmujemy z ognia i jeszcze ciepłe mieszamy z sosem winegret. Podajemy z posiekanymi orzechami włoskimi i grzankami ziołowymi z piekarnika.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/broad-bean-courgette-salad