mojegotowanie.pl
2/3
Co najlepiej kisić?

Fot. Shutterstock

Pierwsze i najważniejsze: słoik
Co najlepiej kisić?
Co tam się właściwie dzieje?

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

2/3. Co najlepiej kisić?

Na to pytanie odpowiedź mogłaby brzmieć: wszystko. Oprócz ulubionych ogórków, warto eksperymentować np. z marchewką czy burakiem. Wybierajmy jak najświeższe warzywa, które nie mają jeszcze oznak nadpsucia. Odpowiednio twarde i mięsiste w procesie kiszenia staną się doskonale chrupkie.

Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.

Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.