Nie tylko na wytrawnie: słodkie przepisy z olejem rzepakowym
3/4. Muffinki z truskawkami
Składniki na kilkanaście muffinek:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 65 ml oleju rzepakowego
- 130 ml mleka
- 1 duże jajko
- 10-15 dag truskawek pokrojonych w ćwiartki
Wykonanie:
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem rzepakowym, a następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gotowe, przekładamy je do foremek na muffinki, napełniając każdą papilotkę do wysokości ok. 2/3. Do każdej papilotki wkładamy kilka ćwiartek truskawek. Muffinki pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.