Nie tylko na wytrawnie: słodkie przepisy z olejem rzepakowym
2/4. Domowe Pieguski
Składniki na ok. 20 ciastek średniej wielkości:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki drobnych płatków owsianych
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jaja wielkości M
- ½ szklanki posiekanych ulubionych orzechów
- ¼ szklanki posiekanej czekolady mlecznej
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, jajka, cukier i olej. Na koniec dodajemy orzechy i czekoladę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, tak, aby dało się z niego formować ciasteczka. Jeśli po wymieszaniu składników będzie rzadkie, dosypujemy mąki i płatków. Z powstałej masy formujemy okrągłe ciastka, układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.