Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?
2/5. Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna ta najpopularniejsza – okrągła i duża. Zwykle kupujemy kawałki, bo zużycie całej na raz bywa wyzwaniem. Pamiętajcie jednak, że dynię warto przerobić na puree, które można zamrozić – przydaje się do wypieków, zup, placuszków, a nawet koktajli. Należy do mniej słodkich odmian – dlatego jest bardzo uniwersalna, delikatniejsza. Dzięki temu dobrze sprawdzi się nie tylko w kremowej zupie, ale także w nadzieniu do pierożków. Subtelna słodycz dobrze skomponuje się ze smakiem słonego sera, nie będzie dominować. Dobra również do przetworów, na przykład dyni w occie. Pamiętajcie – dynię zwyczajną trzeba obierać! Jeśli zamierzacie ją piec, pokrójcie w plastry i w takiej postaci, posmarowane oliwą, wstawcie do piekarnika – dopiero później obierzcie, bardzo ułatwicie sobie pracę. Najtańsza ze wszystkich dyń!