po szczypcie sproszkowanego cynamonu, gałki muszkatołowej, kolendry i kurkumy
żółtko
100 ml gęstej śmietany
50 ml mleka migdałowego lub zwykłego z odrobiną esencji migdałowej
2 łyżki masła
5 dagpodprażonych i grubo
posiekanych pestek dyni
Pierożki z farszem z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:
z 20 dag mąki, jajek i oliwy zagniatamy ciasto, odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
Farsz:
obraną dynię kroimy w kostkę, rozkładamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 min w temp. 210ºc. Do 40 dag upieczonej dyni dodajemy listki tymianku, sól, pieprz i sproszkowane przyprawy. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką powierzchni, na grubość 1 mm. Radełkiem tniemy na 8 kwadratów o bokach 7 cm. na środku każdego kładziemy farsz, brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem lub odrobiną zimnej wody i delikatnie sklejamy.
Krem:
resztę dyni miksujemy ze śmietaną i mlekiem migdałowym. przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 3–4 min od wypłynięcia, odcedzamy. Krem rozlewamy do talerzy, na każdej porcji układamy ravioli, polewamy stopionym masłem i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.