Pierożki z farszem z dyni

Ocena:

4.5 (156)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Przepis na pierożki z farszem z dyni.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 22 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • farsz
  • KREM:
  • 90 dag miąższu dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • biały pieprz
  • po szczypcie sproszkowanego cynamonu, gałki muszkatołowej, kolendry i kurkumy
  • żółtko
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 50 ml mleka migdałowego lub zwykłego z odrobiną esencji migdałowej
  • 2 łyżki masła
  • 5 dagpodprażonych i grubo
  • posiekanych pestek dyni

Pierożki z farszem z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • z 20 dag mąki, jajek i oliwy zagniatamy ciasto, odstawiamy na 1 godz. do lodówki.
  • Farsz:
  • obraną dynię kroimy w kostkę, rozkładamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy 20 min w temp. 210ºc. Do 40 dag upieczonej dyni dodajemy listki tymianku, sól, pieprz i sproszkowane przyprawy. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką powierzchni, na grubość 1 mm. Radełkiem tniemy na 8 kwadratów o bokach 7 cm. na środku każdego kładziemy farsz, brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem lub odrobiną zimnej wody i delikatnie sklejamy.
  • Krem:
  • resztę dyni miksujemy ze śmietaną i mlekiem migdałowym. przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 3–4 min od wypłynięcia, odcedzamy. Krem rozlewamy do talerzy, na każdej porcji układamy ravioli, polewamy stopionym masłem i posypujemy podprażonymi pestkami dyni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne