Przyzwyczailiśmy się, że sernik musi być ciężki, treściwy i wystarczy 1 kawałek, by czuć się pełnym. Jednak idzie lato i warto sięgać po dużo lżejsze ciasta, które nie obciążają żołądka i można zjeść więcej niż 1 kawałek bez wyrzutów sumienia. Ostatnio bardzo popularne stały się wszelkiego rodzaju ciasta w postaci lekkiej pianki. Zazwyczaj składają się z minimalnej liczby składników, ich wykonanie jest banalnie proste i smakują doskonale. Do naszych ulubionych należą pianka z mleka skondensowanego, pianka z białek, czy pianka kawowa. Ale tym razem znaleźliśmy przepis na piankowy sernik ze skyru. Smakuje jak sernik, ale w konsystencji jest puszysty i leciutki.

Piankowy sernik ze skyru

Do przygotowania tego leciutkiego sernika nie wykorzystujemy ciężkiego twarogu, tylko lekki i bardzo zdrowy skyr. Zaletą skyru jest brak tłuszczu w składzie, za to dużo wartościowego białka. Jest też bogaty w węglowodany, witaminy z grupy B (B2 i B3), oraz cenną witaminę B12. Zawiera też wapń, fosfor, potas i magnez. Resztę składników macie zapewne w kuchni. Cały przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyca każdego, kto spróbuje. Przepis pochodzi z Instagrama @czarodziejka81 i na końcu znajdziecie krótki filmik z instrukcją, jak przygotować serniczek krok po kroku.

Przygotujcie:

  • 300 g skyru
  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek.
  2. Do miski dodajcie masło i żółtka. Chwilę ubijajcie, by się połączyły w jednolitą masę. Następnie dodajcie mleko i skyr. Ubijajcie do połączenia się składników. Na koniec dodajcie przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Wymieszajcie całość.
  3. W oddzielnej misce ubijcie białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
  4. Następnie ubitą pianę dodawajcie partiami do wcześniej przygotowanego ciasta i mieszajcie w jedną stronę drewnianą łyżką, aż połączą się w jednolitą masę.
  5. Formę na sernik wyłóżcie papierem do pieczenia tak, by wystawał ponad ścianki.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 160 stopni C. Na półkę niżej niż będziecie kłaść ciasto, wstawcie naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą by zrobić kąpiel wodną. Wstawcie na półce wyżej formę z sernikiem i pieczcie 35 minut.
  7. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 130 stopni i pieczcie jeszcze około 30-35 minut.
  8. Wyłączcie piekarnik i nie uchylajcie drzwiczek jeszcze przez 40 minut.
  9. Dopiero wtedy możecie wyjąć sernik i udekorować wedle uznania owocami, polewą, albo lukrem.

źrodło: Instagram/@czarodziejka81