Zamiokulkas, czyli tak zwana zamia, to jedna z najpopularniejszych roślin, jakie pojawiają się w naszych domach. Nie u każdego rośnie jednak tak samo dobrze, a zwykle wynika to z nieodpowiedniej pielęgnacji lub źle dobranego stanowiska. Zobaczcie więc, jak dbać o zamiokulkasa i jaki nawóz mu zaserwować, aby zachwycał mocnymi, gęstymi łodygami, pełnymi zielonych listków.
Czego nie lubi zamiokulkas?
Zanim przejdziemy do nawożenia tej rośliny, zacznijmy najpierw od popularnych błędów w jej pielęgnacji. Często bowiem nawet nie zdajemy sobie sprawy, że robimy coś źle i nieświadomie jej szkodzimy. Pamiętajcie więc, że zamiokulkas źle znosi takie warunki jak:
- zbyt częste podlewanie,
- zimna woda (najlepiej podlewać go odstaną wodą w temperaturze pokojowej),
- zraszanie liści (podczas spryskiwania na liściach osadza się kamień, który blokuje utrudnia dostęp do światła),
- wietrzne stanowisko (przeciągi bardzo źle wpływają na kondycję rośliny),
- mocne nasłonecznienie (najlepiej czuje się w półcienistym miejscu),
- bardzo zbite podłoże (zamiokulkasy lubią bardzo przepuszczalną glebę),
- zbyt wąskie doniczki (od razu po zakupie zamiokulkas warto przesadzić do szerokiej donicy),
- nagłe zmiany temperatur.
Źródło: Getty/iStock
Czym odżywić zamiokulkasa?
Aby roślina prawidłowo rosła i regularnie wypuszczała nowe liście, wystarczy zaserwować jej tani napar z produktu z kuchennej szafki. Nie każdy bowiem wie, że jako nawóz do zamiokulkasa świetnie sprawdza się mocna herbata z pokrzywy. Oczywiście najlepszy będzie napar ze świeżych listków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać suszu, a nawet gotowych saszetek, które łatwo kupicie w sklepie.
Wystarczy tylko zaparzyć pokrzywę z podwójnej porcji, czyli zalać 2 saszetki jedną szklanką wrzątku i odstawić do wystudzenia. Teraz musimy już tylko wlać taką zimną herbatkę wprost do gleby i czekać na efekty. Aby napar z pokrzywy działał jak najlepiej, należy stosować go regularnie, co 3 tygodnie.
Czym nawozić zamiokulkasa - inne domowe sposoby
Jeśli akurat nie macie pod ręką herbatki z pokrzywy, to jeszcze nic straconego, bo jako nawóz do zamiokulkasa możecie też wykorzystać kilka innych kuchennych produktów. W tej roli genialnie sprawdzą się również takie składniki jak:
- fusy po kawie,
- skórki z bananów,
- soczewica (czerwona, zielona lub brązowa),
- żelatyna,
- skorupki jajek,
- płatki owsiane,
- pestki słonecznika,
- kawałek czerstwego chleba (koniecznie na zakwasie).