Desery o konsystencji kremu to idealna propozycja – nie tylko na cieplejszą porę roku. Są lekkie, wykwintne, obłędne w smaku. W dodatku zawsze robią wielkie wrażenie, dlatego sprawdzą się na romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie w domu.

Wbrew pozorom nie są skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy, że macie w swojej kuchni kawę rozpuszczalną i mleko skondensowane, a wyczarujecie deser, o jakim wam się nie śniło.

Deser a la dalgona – z czym podać

Kremowy mus na bazie kawy, czyli deser a la dalgona to jeden z łatwiejszych deserów. Powstał z inspiracji dalgona coffee, czyli kawy po koreańsku, którą wytwarza się przez ubijanie składników do uzyskania puszystej konsystencji.

Deser kawowy jest bardzo elegancki i przepyszny. To także świetna alternatywa dla klasycznej kawy, gdy na zewnątrz robi się ciepło, a my nie mamy ochoty dodatkowo rozgrzewać się filiżanką aromatycznego naparu. Świetnie smakuje podany na biszkoptach posypany odrobiną gorzkiego kakao. Sprawdzi się też z dodatkiem:

  • prażonych płatków migdałowych,
  • sezonowych owoców,
  • śmietankowych lub waniliowych lodów.

Jak zrobić deser a la dalgona – przepis

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna 45 g
  • cukier 120 g
  • zimna woda 140 ml
  • kremówka 500 ml
  • mleko skondensowane 200 ml
  • mleko 200 ml
  • biszkopty 60 g
  • kakao 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Do mniejszego garnka wsypujemy 35 g kawy rozpuszczalnej i cukier, wlewamy wodę (powinna być lodowata). Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż do połączenia składników. Następnie ubijamy mikserem przez 4-5 minut do powstania gęstej i kremowej pianki. Aksamitną masę odstawiamy do lodówki.
  2. W tym czasie zimną śmietankę kremówkę wlewamy do miseczki i ubijamy za pomocą miksera. Gdy zacznie stawać się kremowa, cienką strużką dolewamy mleko skondensowane. Ubijamy dalej, do uzyskania gęstego kremu. Gdy śmietana będzie sztywna, dodajemy mus kawowy i delikatnie, za pomocą silikonowej szpatułki, mieszamy do połączenia składników w jednolitą masę.
  3. 200 ml mleka wlewamy do miseczki, dodajemy 10 g kawy i mieszamy rózgą kuchenną. W przygotowanym płynie dokładnie namaczamy biszkopty, jeden po drugim, a następnie umieszczamy je na dnie pucharków lub miseczek (możemy ciastka połamać wcześniej na mniejsze kawałeczki). Wilgotne biszkopciki przykrywamy porcją musu z kawy i bitej śmietany.
  4. Deser a la dalgona podajemy dobrze schłodzony, posypany odrobiną gorzkiego kakao. W sezonie możemy dodać do niego świeże owoce, np. borówki lub maliny. Świetnie skomponuje się również z wiórkami gorzkiej czekolady.