mojegotowanie.pl
1/4
Marcepan w kuchni

Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska

Marcepan w kuchni
Ciasto z marcepanem
Praliny z marcepanem
Tarta z marcepanem

Marcepan w kuchni – przepis i wykorzystanie

1/4. Marcepan w kuchni

Marcepan jest ceniony od wieków. Jego receptura narodziła się prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie, o czym świadczą odnalezione zapiski IX-wiecznego perskiego lekarza, który zachwalał odżywcze właściwości masy wyrabianej z migdałów. W średniowieczu (prawdopodobnie w XI-XII w.) marcepan dotarł do Europy, gdzie szybko zdobył liczne grono miłośników. W jego produkcji zaczęli specjalizować się cukiernicy z różnych zakątków kontynentu, największym uznaniem cieszyły się wyroby z hiszpańskiego Toledo i niemieckiej Lubeki, do dziś uznawanej za stolicę marcepanu. Był produkowany w rozmaitych odmianach,  z dodatkiem bakalii czy owoców. Stanowił ozdobę ciast i tortów, z masy wyrabiano też wyrafinowane produkty cukiernicze, np. figury szachowe.  Z czasem marcepan wyparła czekolada, jednak wciąż cieszy się sporym powodzeniem wśród cukierników i konsumentów, zwłaszcza  w okresie świątecznym. Zobacz przepis na: torcik marcepanowy

Moje Gotowanie
  • Szukaj po składnikach
  • Newsletter
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Moje zgody
  • Kontakt
Burda Media Polska

Dalsze rozpowszechnianie tekstów, zdjęć i materiałów wideo opublikowanych w serwisie w całości lub w części wymaga uprzedniej zgody wydawcy.
© 2022 BURDA MEDIA POLSKA SP. Z O.O.