Marcepan jest ceniony od wieków. Jego receptura narodziła się prawdopodobnie na Bliskim Wschodzie, o czym świadczą odnalezione zapiski IX-wiecznego perskiego lekarza, który zachwalał odżywcze właściwości masy wyrabianej z migdałów. W średniowieczu (prawdopodobnie w XI-XII w.) marcepan dotarł do Europy, gdzie szybko zdobył liczne grono miłośników. W jego produkcji zaczęli specjalizować się cukiernicy z różnych zakątków kontynentu, największym uznaniem cieszyły się wyroby z hiszpańskiego Toledo i niemieckiej Lubeki, do dziś uznawanej za stolicę marcepanu. Był produkowany w rozmaitych odmianach, z dodatkiem bakalii czy owoców. Stanowił ozdobę ciast i tortów, z masy wyrabiano też wyrafinowane produkty cukiernicze, np. figury szachowe. Z czasem marcepan wyparła czekolada, jednak wciąż cieszy się sporym powodzeniem wśród cukierników i konsumentów, zwłaszcza w okresie świątecznym. Zobacz przepis na: torcik marcepanowy