Jak smażyć pączki idealne? Podstawowe zasady i niezbędne akcesoria
2/5. Po pierwsze – ciasto drożdżowe
Drożdżowe ciasto lubi ciepło, to jasne. Już od samego początku, a nawet zanim jeszcze się je zagniecie, więc składniki warto ogrzać przed przystąpieniem do pracy. Wyjmij je z lodówki nawet na kilka godzin wcześniej.
Zagniatając ciasto, stosuj się do wskazówek zawartych w przepisie na pączki. Solidnie wyrobione ciasto będzie raczej luźnie niż zbite, a przy tym puszyste i lekkie - pączki z niego przygotowane będą idealne.
Niezwykle ważne jest też wyrastanie ciasta – do tego niezbędne jest ciepłe miejsce, na przykład w okolicy kaloryfera. Jeśli uważasz, że jest za chłodno, podgrzej nieco piekarnik (temperatura 50 stopni Celsjusza maksymalnie przez 5 minut), wyłącz go i wstaw miskę z ciastem do środka. Nie przesadź z tym rozgrzewaniem, żeby ciasto nie zaczęło się piec.
O lekkości ciasta i jego doskonałym wyrobieniu poświadczy jasna obwódka na gotowym pączku – podczas smażenia unosił się on na tłuszczu, zamiast w nim tonąć.