Deser kawowy

Przepis na deser kawowy z wiórkami czekoladowymi

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta desery

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 193 głosów)

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 12 dag cukru
  • 2 dag skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 15 dag miękkiego masła
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 250 ml schłodzonej kawy z ekspresu
  • wiórki z białej i czarnej czekolady

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Deser kawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią kukurydzianą i gotującym mlekiem. Gotujemy, mieszając. Krem dzielimy na pół. Do jednej dodajemy wanilię, do drugiej kawę rozpuszczalną. Schładzamy i, ubijając, do każdej dodajemy po 7,5 dag masła. Keksówkę wykładamy folią. Dno formy wykładamy biszkoptami namoczonymi w kawie, nakładamy krem waniliowy i ponownie biszkopty, rozsmarowujemy krem kawowy. Na to kładziemy jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Zakrywamy wierzch wystającą folią i wstawiamy na 6 godz. do lodówki. Przed podaniem odwijamy z folii i wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy