Mieszkańcy Parmy i całego włoskiego regionu Emilia-Romania słynęli z wytwarzania znakomitych wędlin z udźców wieprzowych już w czasach starożytnych, o czym świadczą zapiski Marka Terencjusza Warrona czy Polibiusza. Ponoć tutejszą szynką, zwaną prosciutto, zachwycał się sam Hannibal, legendarny wódz kartagiński, którego wojska w III wieku przed naszą erą triumfalnie maszerowały przez północną Italię.
Do dziś największą sławą na całym świecie cieszy się prosciutto crudo, czyli długodojrzewająca szynka o specyficznym, łagodnym i lekko słodkawym smaku, który zawdzięcza stosowaniu mniejszej niż w przypadku innych tego typu produktów dawki soli. Już w XVI wieku kucharz papieża Piusa V charakteryzował ją następująco: „Mało słona, wonna wędlina z pochodzącego z gór prosięcia”.
© 2023 Burda Media Polska Sp. z o. o.