Rabarbar, ze względu na swój kwaśny smak, jest świetnym składnikiem słodkich ciast oraz deserów. Idealnie równoważy słodycz, a przy tym dzięki swej różowej barwie ciekawie wygląda w każdym cieście.
To warzywo jest nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Rabarbar zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także pewną ilość żelaza, wapnia i potasu. Działa moczopędnie, przeciwzapalnie i wspiera odporność.
Co można zrobić z rabarbaru?
Choć rabarbar jest warzywem, w polskiej kuchni przygotowuje się go głównie na słodko. Najczęściej dodaje się go do ciast - na przykład jest to klasyczne ciasto ucierane z kruszonką czy ciasto drożdżowe. Niektórzy wzbogacają je jeszcze o warstwę bezy.
Rabarbar świetnie komponuje się z truskawką, także z takiego duetu można zrobić dżem albo słodko-kwaśny, orzeźwiający koktajl. Bardzo smaczny jest też kompot z rabarbaru albo mus, który dobrze pasuje do naleśników.
To warzywo wykorzystacie także do usmażenia pysznych racuszków rabarbarowych. Są lekko kwaśne i pięknie rosną na patelni. Sprawdźcie poniżej, jak je przygotować.
Przepis na racuchy rabarbarowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 150 g rabarbaru
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do lekko ciepłego mleka wkruszcie drożdże i wsypcie 2 łyżki cukru. Wymieszajcie.
- Następnie do mleka dodajcie mąkę, jajka i zmiksujcie wszystko za pomocą miksera.
- Rabarbar umyjcie, osuszcie i pokrójcie drobno. Dodajcie go do ciasta i zamieszajcie łyżką.
- Miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie rozgrzejcie na patelni olej. Łyżką wykładajcie niewielkie porcje ciasta i uformujcie je w kształt małych placków. Smażcie z obu stron, aż się zrumienią.
- Usmażone racuchy odłóżcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypcie placki cukrem pudrem lub podajcie z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!