Karkówka wieprzowa to jedno z najsmaczniejszych mięs. Dzięki sporej zawartości tłuszczu, idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia i smażenia. Przygotowanie jej w piekarniku to najmniej pracochłonna opcja, jednak wiele przepisów wymaga, aby mięso przez długi czas leżało w specjalnej marynacie. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, istnieje dużo lepszy trik z wykorzystaniem zwykłego papieru do pieczenia.

Co zrobić żeby karkówka była miękka i soczysta

Istnieje kilka sposobów na to, by upiec dobrą karkówkę na obiad. Z pewnością przyda nam się odpowiednie naczynie, takie jak brytfanna lub żeliwny garnek. Mięso będzie się w nich równomiernie piec, dzięki czemu wyjdzie bardzo soczyste.

Świetną alternatywą dla specjalnych naczyń będzie zwykły papier do pieczenia. Wystarczy, że większy arkusz dobrze namoczymy w wodzie i dokładnie owiniemy nim naszą karkówkę, a następnie umieścimy w zwykłym naczyniu do zapiekania lub nawet na blasze. Upieczone w ten sposób mięso będzie wyjątkowo miękkie i smaczne.

Jednym z sekretów idealnie przyrządzonej karkówki jest również odpowiednia marynata. Dodatek ziół i przypraw sprawia, że mięso jest niezwykle apetyczne, a aromat podczas pieczenia roznosi się po całej kuchni. Obowiązkowym składnikiem do marynaty jest także tłuszcz, który zabezpieczy karkówkę przed utratą soków. Sprawdzi się dobrej jakości olej słonecznikowy lub rzepakowy.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach pieczeni z wieprzowego karczka, warto kupić odpowiednie mięso. Sztuka powinna być średnio tłusta i jak najlepszej jakości – najlepiej pochodząca od sprawdzonego sprzedawcy. Dzięki temu nasze danie będzie wyjątkowo smaczne. Jak zrobić najlepszą karkówkę? Poniżej sprawdzony przepis.

Najlepsza karkówka z piekarnika – przepis

Składniki:

  • Karkówka wieprzowa 1,5 kg
  • Sos sojowy 120 ml
  • Miód 40 g
  • Słodka papryka 10 g
  • Czarny pieprz 2 g
  • Musztarda 10 g
  • Tymianek 2-3 gałązki

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę nakłuwamy ostrym nożem lub szpikulcem (dzięki temu marynata wniknie głębiej, a mięso będzie bardziej aromatyczne). Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  2. Przygotowujemy marynatę: do większej miseczki wlewamy sos sojowy, płynny miód, dodajemy musztardę, słodką paprykę i pieprz. Następnie dorzucamy listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia.
  3. Gotową marynatą polewamy mięso; warto je też dodatkowo natrzeć. Będziemy mieli pewność, że karkówka jest równomiernie pokryta. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 20 minut.
  4. W tym czasie odmierzamy ok, 1,5 metra papieru do pieczenia. Odcinamy go od rolki, ostrożnie zgniatamy w kulę i namaczamy w chłodnej wodzie. Pergamin odsączamy, wykładamy na deskę i delikatnie rozprostowujemy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (bez włączonego termoobiegu). Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, wykładamy na środek wilgotnego papieru i dokładnie owijamy. Karkówkę umieszczamy w czystym i suchym naczyniu do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 90 minut.
  6. Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie i ostrożnie usuwamy papier. Mięso podlewamy dodatkowo płynem, który pozostał na dnie po pieczeniu, a następnie przekładamy je na deskę i kroimy w plastry.
  7. Tak przygotowaną, soczystą karkówkę możemy podać np. w towarzystwie purée i domowej surówki. Innym, ciekawym sposobem będzie pokrojenie lub poszarpanie jej na kawałki i podanie w formie wrapa, z dodatkiem świeżej sałaty i dressingu.