Wafle przekładane to jeden z takich deserów, które u wielu z nas wywołują wspomnienia z dzieciństwa. Takie słodycze często robiły bowiem nasze mamy i babcie, a teraz rzadko się do nich wraca. Warto jednak przywrócić ten smakołyk na stoły i zrobić go w ulepszonej wersji. Zobaczcie, jak łatwo stworzyć podwójnie przekładane wafle w dwóch pysznych smakach.
Jak zrobić dobre wafle przekładane?
Zdecydowanie najczęściej na naszych stołach pojawiają się wafle z masą krówkową, ale okazuje się, że ten pyszny deser można przygotować jeszcze ciekawiej. Pysznym i pięknie wyglądającym na stole smakołykiem są też wafle z galaretką lub takie przekładane puszystą pianką z bitej śmietany i żelatyny. Jeśli jednak szukacie czegoś jeszcze ciekawszego, postawcie na aż dwie różnokolorowe masy. Nie musicie jednak się nad nimi napracować, bo całość przygotujecie za jednym zamachem. Zobaczcie, jakie to proste.
Źródło: AdobeStock
Czym najlepiej przełożyć wafle? 2 pyszne smaki z 1 masy
Wystarczy przygotować masę z mleka w proszku, a następnie podzielić ją na pół. Następnie do jednej części dodajemy trochę kremu czekoladowego, który zwykle smarujemy na kanapki. W ten sposób uzyskamy aż dwa różnokolorowe nadzienia o oddzielnych smakach. Zobaczcie dokładne proporcje składników i cieszcie się jeszcze pyszniejszą i bardziej efektowną wersją domowych wafelków.
Prosty przepis na wafle przekładane
Składniki:
- 3 wafle,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 150 g miękkiego masła,
- 1,5 szklanki mleka w proszku,
- 80 g masła,
- 150 g ulubionego kremu czekoladowego.
Przygotowanie:
1. Mleko zagotowujemy z cukrem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ucieramy miękkie masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego po jednej łyżce przestudzonego mleka. Na koniec stopniowo dosypujemy mleko w proszku, ciągle miksując całość, aby nie było żadnych grudek.
2. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół i rozkładamy do dwóch misek. Do jednej dodajemy krem czekoladowy i ponownie miksujemy całość na gładko.
3. Jeden wafel smarujemy jasną masą, a następnie układamy na wierzchu drugi płat waflowy. Teraz wykładamy ciemną masę i przykrywamy całość trzecim wafelkiem.
4. Tak przygotowane wafle przekładane przykrywamy folią aluminiową, obciążamy deską do krojenia i jakimś ciężkim naczyniem, a następnie wkładamy całość do lodówki. Podwójnie przekładane wafle najlepiej smakują na drugi dzień i wtedy też można je łatwo pokroić na równe, zgrabne kwadraciki lub prostokąty.