Placki na serku wiejskim to z pewnością pomysł na nieoczywiste śniadanie. Szczególnie uwielbiają je dzieci, ale dorośli też od nich nie stronią. Ich ogromną zaletą jest to, że można je podawać z wieloma różnymi dodatkami. Dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie, możemy je też za każdym razem podać z czymś innym.
Mają odpowiednią wielkość dla małych rączek, starsze łasuchy mogą zrobić je w większych rozmiarach. Ich kolejną zaletą jest też to, że można je jeść również na drugie śniadanie, lekki obiad, podwieczorek, a nawet kolację. Do tego równie dobrze smakują na zimno, można nasmażyć górę placuszków i wziąć je na wynos. Lista składników jest krótka i zazwyczaj mamy je w domu. W 25 minut zrobicie sporą porcję.
Przepis na placki z serka wiejskiego
Składniki
- 1 opakowanie serka wiejskiego (można użyć wersji light),
- 80 g mąki pszennej (czyli pół szklanki),
- 2 jajka (najlepiej ekologiczne lub z wiejskiego chowu),
- 13 g cukru (1 łyżka, jeśli wolicie słodkie placki to dosypcie jeszcze jedną porcję),
- 5 ml ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski,
- 6 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ok. 60 ml oleju do smażenia (mniej więcej 2 łyżki), np. słonecznikowego, rzepakowego lub kokosowego.
Przygotowanie
- Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier, dolewamy ekstrakt waniliowy. Ucieramy, aż znikną kryształki cukru.
- Potem łyżka po łyżce dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Jeśli chcecie mieć pewność, że wyjdą odpowiednio puszyste, polecamy je wcześniej przesiać, ale nie jest to konieczne. Dosypujemy sól. I miksujemy do połączenia składników, można je też wymieszać ręcznie drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Na koniec dokładamy serek wiejski i tu już łączymy je wyłącznie ręcznie, mikser zniszczyłby grudki.
- Na patelnię wlewamy olej i nakładamy nieduże porcje ciasta. Smażymy je na średnim ogniu, przez minutę do półtorej – powinny lekko urosnąć i zarumienić się. Z drugiej strony trzymamy je nieco krócej. Sprawdzajcie na bieżąco, czy się nie zaczynają przypalać.
- Gotowe przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.
- Placki z serka wiejskiego podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, posmarowane ulubionym dżemem, kremem czekoladowym. Odpowiednia będzie też bita śmietana lub jogurt naturalny. Ale najzdrowsze i najmniej kaloryczne będą ze świeżymi owocami.
Co jeszcze pasuje do serka wiejskiego?
Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to kilka składników można zamienić lub użyć dodatkowych. Możliwości jest ogrom:
- Cukier bez problemu zastąpicie płynnym miodem (można go lekko podgrzać, żeby uzyskać taką konsystencję) lub ksylitolem, stewią lub bezkalorycznym erytrytolem.
- Najwięcej smaku i aromatu daje ekstrakt waniliowy, ale nie w każdym sklepie da się go kupić, a naturalny nie mało kosztuje. W razie potrzeby można zamienić go na ziarenka wydobyte z laski wanilii lub po prostu cukier waniliowy – wtedy też nie trzeba dodawać cukru.
- Można się tu też pobawić dodatkami smakowymi, dosypując startą skórkę z pomarańczy lub cytryny, wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, rodzynki, kakao.
- Do ciasta na placuszki możecie też dodać owoce, np. banany lub starte jabłka.