Po słodkie, rozgrzewające napoje chętnie sięgamy nie tylko w chłodniejsze pory roku. Wiosna i lato to również czas, gdy potrzebujemy czegoś, co doda nam sił i wzmocni nasz organizm. Dobrym pomysłem będzie atole, czyli budyń do picia, który przygotujemy błyskawicznie. Wystarczy połączyć 3 proste składniki, które dodadzą nam energii na wiele godzin.

Z czym można pić atole?

Jeśli macie ochotę na coś, co rozgrzeje nasz organizm i doda nam sił, a jednocześnie będzie zdrowe, koniecznie sięgnijcie po atole – tradycyjny meksykański napój. Smakiem przenosi nas do słodkich podwieczorków u babci, ponieważ ma konsystencję rzadszego budyniu. Przygotowuje się go na bazie mleka i 3 składników:

  • mąki kukurydzianej,
  • mleka,
  • cukru (najlepiej trzcinowego, który doda lekko karmelowego posmaku).

Wystarczy zmieszać je ze sobą, dodać odrobinę aromatycznej wanilii, a powstanie aksamitny, kremowy napój, który z pewnością przypadnie do gustu również młodszym domownikom.

W klasycznych przepisach serwuje się go na mleku (powinno być jak najbardziej tłuste), jednak w wersji wegańskiej możemy zastąpić je zwykłą wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, sojowym) – wyjdzie równie pyszny.

Atole jest doskonały po ciężkim dniu, np. podany do podwieczorku lub kolacji. Świetnie sprawdzi się też do śniadania. Tradycyjnie wypija się go na gorąco, z dodatkiem aromatycznych przypraw: cynamonu, kardamonu, goździków albo imbiru. Możemy wzbogacić go również łyżeczką naturalnego kakao lub kostką gorzkiej czekolady, dzięki czemu będzie jeszcze pyszniejszy.

Jak zrobić atole – przepis

Składniki:

  • mleko 1 l (jak najpełniejsze, min. 3,8%)
  • cukier trzcinowy 50 g
  • ekstrakt waniliowy 5 ml
  • woda 160 ml
  • mąka kukurydziana 60 g
  • cynamon 5 g

Przygotowanie:

  1. Litr mleka (możemy użyć krowiego lub roślinnego, np. owsianego lub migdałowego; w wersji dietetycznej możemy zastąpić je wodą) wlewamy do większego garnka. Dodajemy 50 g cukru trzcinowego (sprawdzi się również ok. 40 g miodu) i mieszamy.
  2. Mleko z cukrem ustawiamy na średniej mocy palnika. Dolewamy 5 ml ekstraktu waniliowego i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gdy płyn będzie gorący, zdejmujemy go z palnika.
  3. Do drugiego rondelka wlewamy 160 ml wody i podgrzewamy. Kiedy będzie letni, dodajemy do niego 60 g mąki kukurydzianej (woda nie może być za gorąca, w przeciwnym razie mogą zrobić się grudki) i dokładnie mieszamy, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Jeśli jednak pojawią się bryłki mąki, możemy płyn przelać przez rzadsze sitko.
  4. Mleko z cukrem ponownie podgrzewamy i do gorącego płynu dolewamy wodę wymieszaną z mąką. Ustawiamy niską moc palnika i cały czas mieszamy napój drewnianą łyżką, pilnując, by mąka nie przystała do dna i nie przypaliła się. Po pewnym czasie atole zacznie delikatnie gęstnieć. W tym momencie możemy dodać jeszcze odrobinę cukru do smaku.
  5. Gdy napój będzie miał gładką i kremową konsystencję, nieco rzadszą, niż budyń, zdejmujemy rondelek z płyty grzewczej i zawartość przelewamy do kubków lub filiżanek.
  6. Atole podajemy jeszcze gorące, posypane dużą szczyptą cynamonu. Jeśli chcemy, możemy na wierzch zetrzeć również odrobinę gorzkiej czekolady, która podkręci smak naszego napoju.