Latem chętniej niż po słodkie ciasta z kremem sięgamy po mrożone desery. Są lekkie i mają delikatną, śmietankową konsystencję, która wręcz rozpływa się w ustach. Jeżeli czeka nas urządzanie przyjęcia lub chcemy zaskoczyć bliskich, warto sięgnąć po coś bardziej wyszukanego, niż sklepowe lody. Podpowiadamy, jak zrobić przepyszny lodowy deser na śmietance i parzonych jajkach.
Francuskie parfait – jak je zrobić
Parfait to popularny francuski deser na bazie śmietany i jajek. Podajemy go w zamrożonej formie, dlatego bardzo przypomina domowe lody. Jest kremowy i orzeźwiający – idealnie sprawdzi się do filiżanki aromatycznej kawy, gdy na dworze zrobi się ciepło.
Przepis na parfait nie jest skomplikowany, a jego bazę stanowi kilka niewyszukanych składników. Wystarczy połączyć ze sobą jajka, śmietankę i cukier, a następnie utrzeć wszystko na puszystą masę, ustawiając miskę nad garnkiem z gorącą wodą. Dzięki temu uzyskamy lekką i aksamitną piankę, którą przekładamy do odpowiedniej foremki i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
Ten deser, popularny niemal na całym świecie, możemy serwować samodzielnie lub z przepysznymi dodatkami. Najczęściej są nimi:
- świeże, sezonowe owoce, np. truskawki, maliny, agrest,
- słodkie sosy i polewy (czekoladowe, waniliowe),
- chrupiące posypki z pokruszonej bezy, ciasteczek lub orzechów.
Przepis na pafrait śmietankowe
Składniki:
- jajka 3 szt.
- cukier z wanilią 12 g
- cukier trzcinowy 40 g
- czekolada biała 100 g
- mleko 100 ml
- śmietana 30% 200 g
Sposób przygotowania:
- Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko i ustawiamy na średniej mocy palnika. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do większej miski wbijamy 3 żółtka, wsypujemy cukier z wanilią i cukier trzcinowy. Ucieramy do powstania jasnej i kremowej konsystencji. Następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy przestudzone mleko i cały czas ubijamy, aż do uzyskania puszystej masy.
- Do gorącej masy jajecznej wrzucamy pokruszoną białą czekoladę i delikatnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Krem odstawiamy do przestudzenia.
- W tym czasie śmietankę (powinna być dobrze schłodzona) ubijamy na sztywno. Dodajemy do przestudzonego kremu i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Całość przelewamy do prostokątnego naczynia (np. keksówki) i umieszczamy w zamrażarce. W sezonie możemy wzbogacić deser o świeże owoce, np. maliny lub truskawki.
- Parfait podajemy dobrze zmrożone, np. z odrobiną sosu malinowego lub bitą śmietaną. Świetnie komponuje się również z pokruszoną bezą i owocami.