Na ogródkach pojawił się już rabarbar, a to znaczy, że czas na pieczenie ciast z tym warzywem. A może owocem? Tu panuje pewna niezgoda, ponieważ część ludzi twierdzi, że rabarbar to warzywo, a inni, że przecież jest owocem, skoro używa się go do pieczenia ciast.
Nauka jednak nie kłamie i poprawna odpowiedź na to pytanie brzmi: rabarbar to warzywo, i to uznawane jest prawie na całym świecie. Prawie, ponieważ Stany Zjednoczone zrobiły tutaj wyjątek i w 1947 roku oficjalnie uznano, że rabarbar jest jednak owocem...
Jak Tomasz Strzelczyk testuje swoje przepisy?
Niezależnie od tego po której stoicie stronie, polecamy wam użyć rabarbaru do upieczenia prostego w przygotowaniu i pysznego ciasta. Oczywiście z przepisu niezastąpionego Tomka Strzelczyka.
Wystarczy dobrze trzymać się podanych proporcji, a ciasto na pewno wyjdzie takie, jak trzeba. Pilnujcie wskazówek pana Tomka, a na pewno nie skończy się zakalcem. Strzelczyk przyznał, że podczas testowania tego przepisu niestety mu się to przydarzyło. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - dzięki testom Tomasza, mamy gwarancję powodzenia u nas w domu!
Przepis na ciasto z rabarbarem wg Tomka Strzelczyka
Składniki na blaszkę o wymiarach 18x27 cm:
- 400 g rabarbaru
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru + 12 g cukru waniliowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Kruszonka:
- 150 g masła
- 110 g mąki
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Do miski wsypcie 150 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru oraz dodajcie zimne masło starte na tarce.
- Rozróbcie masę palcami tak, by powstała kruszonka. Odłóżcie miskę na bok.
- Do osobnej miski wbijcie jajka. Dodajcie cukier (zwykły oraz waniliowy) i utrzyjcie na puszystą, jasną masę.
- W kolejnym kroku do mokrych składników powoli, cały czas miksując, wsypujcie mąkę.
- Gdy już cała mąka znajdzie się w misce, wlejcie olej. Dodajcie łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz sody. Nie przerywajcie mieszania. Miksujcie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie masłem. Przełóżcie do niej całe ciasto i wyrównajcie z wierzchu.
- Teraz czas na rabarbar. Należy go umyć i odsączyć na sitku, a później pokroić w drobną kostkę.
- Ułóżcie rabarbar na cieście. Posypcie go z wierzchu kruszonką i wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 50-55 minut.
- Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z formy. Poczekajcie, aż się ostudzi i dopiero pokrójcie. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube