Martyna Szydłowska

Wina musujące
25.02.2019

Bąbelki bąbelkom nierówne. Prosecco, szampan, a może cava?

Delikatnie łaskoczą język i podniebienie, nasuwając skojarzenia z celebrowaniem wyjątkowych chwil lub letnimi przyjęciami pod chmurką. W tej ostatniej roli zwykle występuje lekkie i proste prosecco, na specjalne okazję pasuje zaś szampan lub tańsza od niego, choć też świetna, hiszpańska cava.

Dorsz na cebulowym bulionie
14.02.2018

Po francusku, z polskim akcentem - restauracja Bez Tytułu

Po raz pierwszy byłam tu w okolicach otwarcia - ponad półtora roku temu. Gdyby ktoś mnie wtedy zapytał, jak tam jest, nie miałabym pojęcia, co odpowiedzieć. Wydawało mi się mało ciekawie... Sprawdzamy przy okazji festiwalu Fine Dining Week.

Szakszuka
18.05.2019

Szakszuka nie tylko z pomiodrów

Ach, ta szakszuka - nie ma chyba dania, które tak cieszy od samego rana. Choć jest to potrawa śniadaniowa, my lubimy ją jeść i na kolację lub lekki obiad, szczególnie gdy mamy słodkie, pachnące pomidory.

Toniemy w plastiku
06.06.2018

Ocean plastiku to nie metafora. Zabija i okalecza morskie ryby, owoce morza, ptaki. Co możesz zrobić?

Nie wystarczy, że nie śmiecisz na plaży, łące czy w lesie. Plastik, którego używasz, nie znika, kiedy wrzucasz go do kosza. Nie znika też problem, nie odwracaj więc głowy, tylko zmień kilka przyzwyczajeń. Nie wymagamy wielkich wyrzeczeń - dasz radę.

Genesis
31.08.2017

Mariaż polsko-hiszpański w restauracji Genesis - testujemy menu

Elegancka, ale swobodna atmosfera. Jasne, ale klimatyczne wnętrze. Menu degustacyjne, ale prosto podane. Sprawdzamy warszawską restaurację Genesis, której otwarcie wzbudza od kilku tygodni duże emocje wśród smakoszy.

Mankish
03.04.2019

Lente – nieśpiesznie ciesz się smakiem

Ani włoska, ani hiszpańska, ani izraelska – to restauracja śródziemnomorska w pełnym tego słowa znaczeniu. Ale choć hiszpańskie migdały wieńczą moją przystawkę, nie mam wątpliwości, że kierujemy się bardziej na wschód, Bliski Wschód. Poznajcie Lente.

Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska i Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool
26.10.2016

Szanuj żywność, oszczędzaj i gotuj pysznie. Znani polecają swoje sposoby

Najwięcej jedzenia marnują osoby lepiej sytuowane i zajmujące wyższe stanowiska, a więc te, które wydają się być bardziej świadome kulinarnie. Zastanawiacie się, kto odpowiada za największe straty? Zwykła rodzina, sieć handlowa, a może restauracje?

Retrowarzywa
18.07.2016

"Retrowarzywa" - książka o naszej trudnej sezonowości

Od kilku sezonów obserwujemy, jak rozwija się kuchnia roślinna – zwykle jest domeną kobiet, które ukazują ją w subtelnej, często wegańskiej, formie. Nie wiem, czy to kwestia płci, ale Retrowarzywa różnią się od wspomnianej wizji – dania są zdecydowane, konkretne, złożone. Wybór jednej z tych dróg jest rzeczą gustu, ale to urozmaicenie zdecydowanie cieszy!

Warzywa z grilla
01.06.2019

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Savarin (babka drożdżowa) z malinami i creme fraiche
24.08.2017

Fine Dining Week - testujemy menu w La Brasserie Moderne

Za małe porcje? 5-daniowa kolacja to szaleństwo? Właśnie o to w tym chodzi – menu degustacyjne to takie, które pozwala Ci poznać jak najwięcej smaków – kilka maleńkich dań, a każde reprezentuje zupełnie odmienną koncepcję szefa kuchni.