facebook 200x200

Moje Gotowanie

wegetariańska
01.12.2019

Do warzyw przekonujmy jedzeniem, nie słowami – Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Marcin Molik o nowej książce

Dietetyczka i kucharz. Spotkali się, bo łączy ich wspólna pasja – do zdrowego jedzenia. Jej wynikiem jest książka „Jak smakuje rok”, w której pokazują, jak gotować sezonowo. Marcin Molik przygotował do niej pyszne przepisy, a Katarzyna Błażejewska-Stuhr wyjaśniła, dlaczego warto właśnie tak, a nie inaczej komponować dania. Pytamy ich o to, co lubią jeść, gdzie robią zakupy i jakie mają sposoby na włączenie do diety większej ilości warzyw.

Minikiwi
14.10.2019

Minikiwi - jak smakuje kulinarny hit z Polski

Czy znacie minikiwi? W skrócie to kuzyn dobrze znanego kiwi o standardowych rozmiarach, choć często porównywane jest też do owoców jagodowych. Minikiwi można jeść ze skórką, ciesząc się wyjątkowym smakiem i szeregiem pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść minikiwi? O tym w cyklu Smak.

tarta-wideo
15.11.2019

Tarta dyniowo-marchewkowa z chorizo

Jesienny przepis na obiad lub kolację - tarta z dynią i marchewką z dodatkiem chorizo smakuje wyśmienicie! Danie wzbogaca mozzarella, która pysznie rozpuści się pod zapieczeniu, a świeże zioła dodadzą aromatu.

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.

vienioslider
29.11.2019

Piotr Vienio Więcławski i Brzuchomówcy [FRAGMENT KSIĄŻKI]

Piotr Vienio Więcławski dobrze wie, że jedzenie to nieodłączny element naszej codzienności. W książce "Brzuchomówcy" Vienio przepytuje swoich przyjaciół: artystów, pisarzy, muzyków, aktorów, jakie dania, kulinarne tradycje czy lokale gastronomiczne najbardziej zapadły im w pamięć. Poniżej fragment książki - Typ Mes i Pablopavo.

spaghetti-buraczane
17.10.2019

Buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką

Pyszne, różowe i proste do zrobienia buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką. To przepis na szybki obiad lub kolację.

Michele Moran
28.10.2019

Słodkie warsztaty z Michelem Moranem i marką Kenwood

W poniedziałek 14 października 2019 w warszawskim studio kulinarnym Little Chef odbyły się pyszne warsztaty organizowane przez markę Kenwood. Za sterami  pojawił się ambasador marki Michel Moran, a wśród uczestników znalazły się dziennikarki i blogerki kulinarne. Szef kuchni zaproponował słodkie menu, którego przygotowanie umożliwił robot planetarny Kenwood Prospero. Jak w praktyce wyglądało przygotowanie kruchego ciasta, bananowych ciasteczek, owoców pod zabajone czy budyniu jaglanego? Oto nasza relacja.

Ekspres do kawy
29.10.2019

Jak wybrać ekspres do kawy? Propozycje dla zabieganych

Filiżanka espresso, a może kawa z mlekiem i karmelem lub perfekcyjne cappuccino? Wielbiciele kawy mają swoje ulubione typy i sposoby parzenia kawy, ale w zabieganym świecie coraz więcej osób sięga po rozwiązania, które pomogą zrobić pyszną kawę. Kapsułkowy ekspres do kawy to urządzenie, które nie tylko wpasuje się naszą kuchnię, ale przede wszystkim dostarczy porcję kofeiny w takiej wersji, na jaką akurat przyjdzie ochota. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, kupując kapsułkowy ekspres do kawy.

Kuchnia wegańska
01.11.2019

Światowy Dzień Wegan – poznaj fakty i mity o diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, na który decyduje się coraz więcej osób. „Jestem szczęśliwy, ponieważ wiem, że nie przyczyniam się bezpośrednio do cierpienia innych istot” – twierdzi jeden ze słynnych wegan, amerykański muzyk Moby. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan - warto poznać fakty i mity o diecie roślinnej.

Baby by Ann_front
05.12.2019

„Baby by Ann” Anny Lewandowskiej – przepisy dla niejadków

„Baby by Ann” to zbiór pełen inspirujących przepisów dla dzieci. Autorka dzieli się wiadomościami o zmieniających się potrzebach żywieniowych dzieci, podpowiada jak rozszerzać dietę malucha, wskazuje, jak powinien wyglądać wzorcowy talerzyk i w jaki sposób przekonać dziecko do jedzenia. Przedstawiamy wybrane przepisy z książki „Baby by Ann” Anny Lewandowskiej.