facebook 200x200

Moje Gotowanie

Wędzenie
07.12.2019

Wędzenie w praktyce, czyli jak konserwować jedzenie

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, przede wszystkim mięsa oraz ryb. Produkty poddane działaniu ciepła oraz związków zawartych w dymie nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale czasem stają się również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. O czym warto pamiętać, aby wędzenie było dobrym rozwiązaniem? Radzimy w cyklu Poradnik gotowania.

Niewinni czarodzieje
05.03.2020

Niewinni czarodzieje 2.0 - Kuba Wojewódzki i jego restauracja

Niewinni czarodzieje 2.0 to restauracja, która warszawskim - i nie tylko - smakoszom dała się poznać przez nazwisko znanego dziennikarza. Ale w ten gastro projekt zaangażowany jest wyjątkowy męski duet - wspomniany Kuba Wojewódzki i Józef Krawczyk, doświadczony restaurator. Restauracja i klub w jednym znajduje się na warszawskim Powiślu, a dokładniej na terenie kolejnej modnej przestrzeni miejskiej, czyli Elektrowni Powiśle. Od otwarta kusił foodies, ale czy Niewinni czarodzieje 2.0 karmią dobrze? Sprawdziliśmy!

jajka-skorupki
11.04.2020

Jak obrać szybko jajko? Sprawdź triki na jajka

Jak obrać szybko jajko? Kucharz Michał Toczyłowski podpowiada najprostszy trik. Posłuchajcie, co można zrobić ze skorupkami i jak pysznie podać jajka nie tylko na Wielkanoc.

Pędy groszku
29.05.2020

Pędy groszku – moc witamin na wiosnę

Pędy groszku są delikatne, słodkie i chrupiące oraz niezwykle dekoracyjne. Uchodzą za oryginalne i wykwintne, choć bardzo łatwo wyhodować je samodzielnie za cenę opakowania nasion. Warto używać pędy groszku – nie tylko dla smaku – ponieważ to jedne z czołowych superfoods, czyli żywności o właściwościach prozdrowotnych.

marta-stewart-slider
09.01.2020

Martha Stewart – amerykańska gospodyni w kuchni

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Martha Stewart, mimo wzlotów i upadków, od lat należy do grona najbardziej wpływowych kobiet świata. Kreuje styl życia milionów Amerykanów, których nauczyła m.in. jak zrobić... polskie pierogi z kapustą. W cyklu "Człowiek od kuchni" przedstawiamy kulinarny świat Marthy Stewart.

sepia-slider
27.01.2020

Czarne jedzenie – sepia z mątwy w kuchni

Barwnik pozyskiwany z głowonoga zamieszkującego Morze Śródziemne oraz Ocean Atlantycki służył niegdyś do produkcji farb i kredek. Dziś sepia jest przede wszystkim cenioną przyprawą, ciekawym dodatkiem do makaronu czy ryżu. W cyklu Smak wyjaśniamy, jak czarne jedzenie zrewolucjonizowało podejście do kolorów w kuchni.

jajka
10.04.2020

Oznaczenia jajek - kucharz radzi, na co zwracać uwagę i jak gotować jajka

Oznaczenie jajek wiele nam powie o ich jakości! Ciąg znaczków na jajku, a szczególnie pierwsza cyfra, to informacja, z jakiego rodzaju chowu pochodzi nabiał. Kucharz Michał Toczyłowski opowiedział na live'ie w cyklu "Kulinarny Chat mojegotowanie.pl" o tym, jak wybierać i gotować jajka. Te porady przydadzą się nie tylko na Wielkanoc!

master
12.04.2020

Grzesiek Zawierucha i jego przepisy na Wielkanoc [PODCAST]

Jak wygląda wielkanocny stół w stylu MasterChefa? Grzesiek Zawierucha, zwycięzca ósmej edycji programu MasterChef Polska, opowiedział nam o swoich klasycznych, wielkanocnych potrawach. Niektóre przepisy podpowiedziała mu... teściowa. Posłuchajcie #wstyluMasterChefa.

Restaurant week
15.06.2020

#WiwatGoście! Festiwal Restaurant Week wiosna 2020

Wraca Festiwal Restaurant Week na wiosnę 2020 z hasłem przewodnim #WiwatGoście! . Wiosenna edycja potrwa od 17 czerwca do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł.

Restauracja InAzja
24.01.2020

Fine dining week zima: menu tematyczne z 5 daniami

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce Szefowie Kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata.