facebook 200x200

Moje Gotowanie

Kąpiel wodna - na czym polega?
19.10.2019

Kąpiel wodna – technika gotowania nie tylko dla cukierników

Kąpiel wodna brzmi zagadkowo, ale dzięki zastosowaniu tej metody potrawy nie przypalają się i nie ulegają rozwarstwieniu. W kąpieli wodnej możemy rozpuścić czekoladę, ale także upiec sernik czy pasztet, a nawet usmażyć jajecznicę. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Minikiwi
14.10.2019

Minikiwi - jak smakuje kulinarny hit z Polski

Czy znacie minikiwi? W skrócie to kuzyn dobrze znanego kiwi o standardowych rozmiarach, choć często porównywane jest też do owoców jagodowych. Minikiwi można jeść ze skórką, ciesząc się wyjątkowym smakiem i szeregiem pozytywnych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść minikiwi? O tym w cyklu Smak.

spaghetti-buraczane
17.10.2019

Buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką

Pyszne, różowe i proste do zrobienia buraczane spaghetti z orzechami i pietruszką. To przepis na szybki obiad lub kolację.

Gotowanie
17.10.2019

Pyszny jadłospis dla zabieganych, czyli jak sprytnie i dobrze gotować

Żyjemy w czasach, w których codzienny rytm dyktowany jest pracą i obowiązkami rodzinnymi. Nieuchronnie pojawia się dylemat, w jaki sposób przygotować posiłki, które mają być szybkie, a powstałe dania smaczne i zdrowe. Podpowiadamy, jak zorganizować zakupy spożywcze, jakie przepisy wybierać i na jaki sprzęt postawić, aby gotowanie było przyjemnym elementem dnia.

Okinawa - dieta stulatków
20.10.2019

Dieta stulatków istnieje. Fragment książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć"

Szczęśliwe życie zagwarantuje m.in. odpowiednia dieta. Wiedzą o tym mieszkańcy pewnych rejonów Ziemi. Jak przekonują autorzy książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć": "Tradycyjne znaczenie posiłków wciąż da się zaobserwować w tzw. niebieskich strefach – geograficznie ograniczonym obszarze, gdzie szanse na dożycie stu lat są największe na świecie".

Pierogi - polska kuchnia na talerzu
25.08.2019

Dzień Polskiej Żywności – doceńmy bogactwo rodzimej kuchni

Mało kto wie, że polska kuchnia doczekała się własnego święta. Od 2013 roku pod koniec lata – dokładnie 25 sierpnia – obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. To dobra okazja do skosztowania smaków znanych z dzieciństwa oraz tych jeszcze nieodkrytych, a także do kulinarnych eksperymentów we własnej kuchni.

Wegański Budyń Czekoladowy-1
02.02.2018

Wegański budyń czekoladowy

Czy budyń może być wegański? Pewnie, że może!

Restaurant Week - Art Bistro Stalowa
02.10.2019

Jubileuszowy Restaurant Week - miłość do jedzenia!

Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Festiwalu (16-31.10). Odbędzie się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie".