Zupa z dyni pojawia się na naszych stołach w wielu wariantach. Czy to jako łagodny krem z mlekiem kokosowym czy ten pachnący pikantną papryką. Są pożywne i bardzo smaczne.

Zupa z dyni, ale jakiej?

Przygotowywanie zupy dyniowej zacznijmy od wyboru dyni. Najlepiej do kremu nada się dynia zwyczajna. Jest bardzo delikatna w smaku, świetnie będzie komponować się z przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Ze względu na rozmiary dyni można kupić tylko jej kawałek, ale z drugiej strony my radzimy po prostu zamrozić część przygotowanego puree. Potem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i zupę mamy gotową w kilka chwil.

Świetnie do zupy sprawdzi się też dynia hokkaido. Jest mała, ale jedna sztuka w zupełności wystarczy na zupę. Po upieczeniu dynia hokkaido będzie przyjemnie kremowa i słodkawa.

Do zupy można również użyć dyni piżmowej, ale lepiej nie ucierać jej na krem. Jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku, dlatego podpieczmy jej kawałki w piekarniku i dorzućmy do gotowego już kremu.

Potrzebujecie inspiracji, co zrobić z dynią? Sprawdźcie nasz poradnik Dynia na słodko i słono - 12 świetnych przepisów

Na ostro lub łagodnie

Zupa z dyni jest prosta do zrobienia. Ważne, żeby przygotować dobrą bazę - bulion warzywny i dyniowe puree. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Dzięki upieczeniu z łatwością obierzemy ją ze skóry, a miąższ będzie miękki i gotowy do zmiksowania. Najprostsza zupa krem z dyni powinna być dość gęsta, ale o aksamitnej konsystencji.

Możemy też przygotować zupę nieco rzadszą, dodając do niej więcej bulionu. Dla podkręcenia smaku zupy dolejmy do niej trochę soku z pomarańczy, mleka kokosowego lub śmietany. Dorzućmy starty na tarce imbir i przyprawy - cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz. Jeśli lubimy ostre zupy, doprawmy ją też papryczkami chili. Gotową zupę możemy posypać parmezanem i płatkami migdałów lub kawałkami orzechów. Jeśli chcemy wzbudzić zachwyt gości, podajmy krem w wydrążonej dyni hokkaido

Zupa z dyni jest wspaniałą alternatywą dla rosołu czy pomidorowej. Miseczka pożywnej zupy zjedzona w chłodny dzień rozgrzewa, a przez dodatek przypraw działa też dobrze na nasze zdrowie. Smacznego!