Jak się zabrać za najbardziej podstawową zupę z dyni? Na początek ugotuj wywar z warzyw. W garnku, którym zamierzasz gotować i miksować zupę podsmaż na oliwie lub oleju posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Następnie wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę dynię, zalej bulionem i gotuj, aż warzywo zmięknie - powinno to zająć do kilkunastu minut. Zblenduj zupę na gładki krem i dopraw - gotowe!

Wersje zupy dyniowej z imbirem i mlekiem kokosowym wymagają lepszego zaopatrzenia lodówki, ale są bardziej aromatyczne i łatwiej je doprawić. Jeśli chcesz oszczędzić sobie pracy, zrób krem z dyni hokkaido, której nie trzeba obierać - skórka jest jadalna, więc warzywo wystarczy umyć, pokroić i przyrządzać.

Zupa krem z dyni nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale rozgrzewa i jest pożywna, bo dynia ma wiele witamin i minerałów. Szczególnie polecamy ją, kiedy przemarzniecie lub macie za sobą ciężki dzień - stawia na nogi!