Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?
Wszyscy dobrze znamy kwaśny smak chrupiących kiszonych ogórków czy kapusty. Dzięki kiszeniu zyskują nie tylko niepowtarzalny smak, ale i właściwości zdrowotne. Kiszonki stanowią bowiem solidną porcję antyoksydantów i witamin. Kiśmy więc!
Przygotuj słoik lub garnek. Do wyboru mamy wiele naczyń, w których przetwory świetnie się udadzą. Jeśli kiszonki zamierzamy zjeść w krótkim czasie możemy śmiało użyć dużego kamionkowego garnka. Ogórki czy pomidory, które mają przetrwać długie miesiące, umieśćmy w słoikach. Słoiki koniecznie dokładnie myjemy i wyparzamy przed włożeniem do środka warzyw. Sprawdźmy, czy słoiki mają dobrze przylegające zakrętki i nie przeciekają.
Kiszonki, tak jak inne słoikowe dobrodziejstwa typu dżemy, przechowujmy w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie piwnica lub specjalnie przeznaczona na słoiki szafka. Po otwarciu ukiszone warzywa i owoce możemy przez kilka dni trzymać w lodówce.
Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.
Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.
Podobne artykuły
Ogórki małosolne czy kiszone? Bardzo proste!
Przygotowuje się je właściwie tak samo – różnica polega na tym, że ogórki małosolne są gotowe znacznie szybciej. Na kiszone trzeba trochę poczekać i są znacznie intensywniejsze w smaku.
Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe - przepisy na wspaniałe przetwory
Ogórki małosolne czy kiszone? Latem zajadamy się tymi pierwszymi, ale zapobiegliwie na zimę przygotowujemy już te drugie. Ogórki mogą mieć jednak o wiele więcej oblicz - sprawdźcie jakich!
Domowe ogórki małosolne - w garnku, beczce lub słoiku
Najlepsze ogórki to te przygotowane w domu. Niewiele potrzeba, żeby smakowały naprawdę wybornie. Oprócz przypraw i dodatków, warto zaopatrzyć się w profesjonalny garnek lub beczkę do kiszenia.
Kiszona kapusta - źródło witamin
W starożytności wierzono w boskie pochodzenie kapusty do tego stopnia, że w Egipcie doczekała się ona własnej świątyni, a w Rzymie panowało przekonanie, że zastępuje lekarzy.
Kiś i fermentuj z najlepszymi - top 5 książek o kiszonkach
Kiszenie to jeden z najgorętszych trendów na nadchodzące lata. Jak udowadniają specjaliści do słoika możemy włożyć niemal wszystko - od zwykłej marchewki, przez liście kalafiora, po cytryny. W cyklu Kulturalnie...
Komentarze