• Strona startowa
  • Przepisy
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
    • Zupy
    • Dania główne
    • Sałatki
    • Kolacje
    • Ciasta i desery
    • Napoje
    • Przetwory
    • Wege przepisy
  • Smak i styl
  • Filmy kulinarne
  • Jestem wege
  • Forum
  • Diety
Dodaj film

Polub nas

Newsletter

Pobierz

  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka cookies
  • Popularne przepisy
  • Za tym tęsknicie
  • Nowe popularne przepisy
  • Mapy strony
  • Archiwum
  • 40 lat minęło… wielki jubileusz zespołu Bajm!
  • REGULAMIN KONKURSU „konkurs książkowy R. Sowa „Uczta”
  • Pomaganie przez gotowanie
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Naturalnie 2”
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Zdrowy Fast Food”
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Soki i koktajle”
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Słodko zdrowe”
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy "Pyszności z roślin"
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Mozaika smaków”
  • REGULAMIN KONKURSU konkurs książkowy „Kuchnia w stylu wolnym”
  • Przepisy
  • Kuchnie świata
    • Chińska
    • Egzotyczna
    • Francuska
    • Grecka
    • Hiszpańska
    • Japońska
    • Meksykańska
    • Skandynawska
    • Węgierska i Bałkańska
    • Włoska
    • Po sąsiedzku
    • Polska
    • Amerykańska
  • Smak i styl
  • Filmy kulinarne
  • Jestem wege
  • Sklep
Dodaj przepis

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

Dominika Zagrodzka | 2017-10-24 11:01

Wszyscy dobrze znamy kwaśny smak chrupiących kiszonych ogórków czy kapusty. Dzięki kiszeniu zyskują nie tylko niepowtarzalny smak, ale i właściwości zdrowotne. Kiszonki stanowią bowiem solidną porcję antyoksydantów i witamin. Kiśmy więc!

Pierwsze i najważniejsze: słoik

Zobacz galerię

Przygotuj słoik lub garnek. Do wyboru mamy wiele naczyń, w których przetwory świetnie się udadzą. Jeśli kiszonki zamierzamy zjeść w krótkim czasie możemy śmiało użyć dużego kamionkowego garnka. Ogórki czy pomidory, które mają przetrwać długie miesiące, umieśćmy w słoikach. Słoiki koniecznie dokładnie myjemy i wyparzamy przed włożeniem do środka warzyw. Sprawdźmy, czy słoiki mają dobrze przylegające zakrętki i nie przeciekają.

Kiszonki, tak jak inne słoikowe dobrodziejstwa typu dżemy, przechowujmy w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepsza będzie piwnica lub specjalnie przeznaczona na słoiki szafka. Po otwarciu ukiszone warzywa i owoce możemy przez kilka dni trzymać w lodówce.

Do kiszonek warto używać soli niejodowanej, będą lepsze w smaku. Najprostszy przepis na zalewę do ogórków zakłada łyżkę stołową soli na litr wrzątku. Nie idźmy w ślady niektórych producentów i nie dodawajmy do kiszonek octu, który zmienia kiszenie w marynowanie.

Jak długo trzeba czekać, zanim nasze przetwory będą gotowe? Wszystko zależy od tego, co kisimy. Obserwujmy i sprawdzajmy, standardowe kiszonki będą gotowe po kilku dniach. Im dłużej będziemy przechowywać słoiki, tym ich zawartość będzie kwaśniejsza. Dla urozmaicenia smaku możemy doprawiać je według uznania: czosnkiem, koprem czy kminkiem.

Pierwsze i najważniejsze: słoik
Co najlepiej kisić?
Co tam się właściwie dzieje?

Zobacz galerię

Słowa kluczowe

przetwory warzywa kiszona kapusta ogórki kiszone kiszone buraki

Powiązane

Zakwas buraczany na barszcz - jak to zrobić? Zakwas buraczany na barszcz - jak to zrobić?

Zwykle przyrządzamy zakwas na barszcz tuż przed świętami Bożego Narodzenia – to oczywiste. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne warto go jednak wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

Barszcz wigilijny - jak ugotować? Bez zakwasu też się uda!

Do jego przygotowania nie potrzebujesz sztucznego koncentratu ani zupy w proszku – barszcz wigilijny to proste danie, znane w polskiej kuchni od bardzo dawna. Można go przygotować na kilka prostych sposobów.

Duszona kapusta do słoika

Może być dodatkiem lub główną częścią posiłku - pyszna kapusta duszona. Można ją zrobić na zapas i zamknąć w słoiku.

Ogórki małosolne czy kiszone? Bardzo proste!

Przygotowuje się je właściwie tak samo – różnica polega na tym, że ogórki małosolne są gotowe znacznie szybciej. Na kiszone trzeba trochę poczekać i są znacznie intensywniejsze w smaku.

Komentarze

Podobne artykuły

Ogórki małosolne
2018-05-10 16:01

Ogórki małosolne czy kiszone? Bardzo proste!

Przygotowuje się je właściwie tak samo – różnica polega na tym, że ogórki małosolne są gotowe znacznie szybciej. Na kiszone trzeba trochę poczekać i są znacznie intensywniejsze w smaku.

Ogórki małosolne
2018-05-15 13:03

Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe - przepisy na wspaniałe przetwory

Ogórki małosolne czy kiszone? Latem zajadamy się tymi pierwszymi, ale zapobiegliwie na zimę przygotowujemy już te drugie. Ogórki mogą mieć jednak o wiele więcej oblicz - sprawdźcie jakich!

Ogórki małosolne - zrób je sam!
2018-06-12 14:37

Domowe ogórki małosolne - w garnku, beczce lub słoiku

Najlepsze ogórki to te przygotowane w domu. Niewiele potrzeba, żeby smakowały naprawdę wybornie. Oprócz przypraw i dodatków, warto zaopatrzyć się w profesjonalny garnek lub beczkę do kiszenia.

kiszona kapusta
2016-01-07 12:18

Kiszona kapusta - źródło witamin

W starożytności wierzono w boskie pochodzenie kapusty do tego stopnia, że w Egipcie doczekała się ona własnej świątyni, a w Rzymie panowało przekonanie, że zastępuje lekarzy.

kiszonki
2018-09-14 08:48

Kiś i fermentuj z najlepszymi - top 5 książek o kiszonkach

Kiszenie to jeden z najgorętszych trendów na nadchodzące lata. Jak udowadniają specjaliści do słoika możemy włożyć niemal wszystko - od zwykłej marchewki, przez liście kalafiora, po cytryny. W cyklu Kulturalnie...

7 pomysłów na pączki

Szybki PrzepisJak smażyć pączki?
Domowe pączki

Polub nas

Newsletter

Jak podać krewetki?

Szybki PrzepisKrewetki z czosnkiem i chili
Krewetki z grilla

Pobierz

Prenumerata MojeGotowanie
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Kanapki
  • Omlet
  • Tosty francuskie
  • Owsianka
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami
  • Naleśniki
  • Jajka faszerowane
  • Pasta jajeczna
  • Naleśniki z serem
  • Pomysł na obiad
  • Żeberka
  • Fasolka po bretońsku
  • Gołąbki
  • Wołowina po burgundzku
  • Puree ziemniaczane
  • Szpinak z czosnkiem
  • Pulpety
  • Knedle ze śliwkami
  • Placek po cygańsku
  • Tortilla z kurczakiem
  • Menu na grilla
  • Kolacje
  • Pierogi
  • Placki ziemniaczane
  • Pierogi ruskie
  • Papryka faszerowana
  • Placki z cukinii
  • Bruschetta
  • Kopytka
  • Hummus
  • Bób
  • Parówki w cieście francuskim
  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa z dyni
  • Rosół
  • Zupa kalafiorowa
  • Krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz czerwony
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa z cukinii
  • Sałatki
  • Gyros
  • Sałatka jarzynowa
  • sałatka cezar
  • Sałatka z makaronem
  • Sałatka śledziowa
  • Sałatka owocowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka z kurczakiem
  • Ciasta
  • Sernik
  • Ciasto ze śliwkami
  • Sernik na zimno
  • Szarlotka
  • Murzynek
  • Biszkopt
  • Ciasto czekoladowe
  • Tarta
  • Ciasto marchewkowe
  • Jabłecznik
  • Dodatki
  • Lane kluski
  • Kluski śląskie
  • Ciasto na pizzę
  • Łazanki
  • Ciasto francuskie
  • Pieczone ziemniaki
  • Chleb na zakwasie
  • Polewa czekoladowa
  • Lukier
  • Dodatki do grilla
  • Z kuchni świata
  • Tortilla
  • Pizza
  • Sajgonki
  • Chili con carne
  • Focaccia
  • Gnocchi
  • Kurczak curry
  • Ravioli
  • Quesadilla
  • Risotto
  • Przetwory
  • Ogórki konserwowe
  • Dynia w occie
  • Papryka konserwowa
  • Ogórki małosolne
  • Wino z winogron
  • Nalewka z pigwy
  • Nalewka z malin
  • Pigwa do herbaty
  • Powidła śliwkowe
  • Grzyby marynowane
  • Grzybki w occie
  • Desery
  • Rogaliki drożdżowe z marmoladą
  • Muffinki
  • Jagodzianki
  • Gofry
  • Racuchy
  • Ciasteczka owsiane
  • Babeczki
  • Kruche ciasteczka
  • Smoothie
  • Tiramisu
  • Sosy
  • Sos pieczarkowy
  • Guacamole
  • Sos koperkowy
  • Sos pomidorowy
  • Sos chrzanowy
  • Sos czosnkowy
  • Sos beszamelowy
  • Sos tzatziki
  • Sos winegret
  • Sos holenderski
  • Sos marsala
  • Sos cumberland z żurawiną
  • Makaron
  • Lasagne z sosem beszamelowym
  • Spaghetti Bolognese
  • Carbonara
  • Zapiekanka z makaronem
  • Makaron z truskawkami
  • Penne z łososiem
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z kurczakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z pesto
  • Dynia
  • Zupa z dyni
  • Krem z dyni
  • Ciasto z dyni
  • Placki z dyni
  • Dżem z dyni
  • Przetwory z dyni
  • Puree z dyni
  • Kompot z dyni
  • Zapiekanka z dyni
  • Dynia w occie
  • Śliwki
  • Ciasto ze śliwkami
  • Knedle ze śliwkami
  • Placek ze śliwkami
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  • Powidła śliwkowe
  • Śliwki w occie
  • Kruche ciasto ze śliwkami
  • Tarta ze śliwkami
  • Ciasto ze śliwkami i kruszonką
  • Nutella śliwkowa
  • Jabłka
  • Pieczone jabłka
  • Jabłka w cieście
  • Surówka z marchewki i jabłka
  • Jablka pod kruszonką
  • Racuchy z jabłkami
  • Placki z jabłkami
  • Ciasto z jabłkami
  • Szarlotka
  • Jabłecznik
  • Szarlotka sypana
  • Pigwa
  • Nalewka z pigwy
  • Pigwówka
  • Pigwa do herbaty
  • Przetwory z pigwy
  • Dżem z pigwy
  • Konfitura z pigwy
  • Syrop z pigwy
  • Galaretka z pigwy
  • Pigwa przepisy
  • Pigwa sok
  • Gruszki
  • Ciasto z gruszkami
  • Gruszki w occie
  • Tarta z gruszkami
  • Ciasto gruszkowe
  • Gruszki w czekoladzie
  • Placek z gruszkami
  • Gruszki w zalewie
  • Gruszki w winie
  • Ciasto z gruszkami i budyniem
  • Przetwory z gruszek
  • Aronia
  • Nalewka z aronii
  • Sok z aronii
  • Dżem z aronii
  • Przetwory z aronii
  • Aroniówka
  • Konfitura z aronii
  • Nalewka z aronii mrożonej
  • Dżem z aronii i jabłek
  • Przepisy z aronii
  • Aronia soki
  • z grilla
  • kurczak w sosie musztardowym
  • kruche ciasto ze śliwkami przepis
  • domowa szarlotka
  • bezy ziemniaczane
  • placek drożdżowy z rabarbarem
  • tuńczyk stek
  • zupa szpinakowa z jajkiem
  • kopytka serowe
  • jagodzianki drożdżowe

© 2019 Burda Media Polska Sp. z o.o.