Prostym i szybkim rozwiązaniem jest upieczenie tortu biszkoptowego. Zacznijmy od upieczenia biszkoptu. My polecamy ten przepis na biszkopt. Następnie pokrójmy ciasto wzdłuż na trzy blaty. Postarajmy się, by były one w miarę jednakowej grubości (zobacz, jak łatwo przeciąć biszkopt na blaty). Aby biszkopt nie wybrzuszył się i był równy, po upieczeniu, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, odwróćmy go do góry nogami. 

Zazwyczaj biszkopt nasączamy kawą lub alkoholem, ale pamiętajmy, że jest to tort komunijny. Powinien smakować przede wszystkim dziecku, które przystępuje do Pierwszej Komunii. A dzieci niekoniecznie przepadają za silnymi smakami kawy i alkoholu. Dlatego lepiej nasączyć tort odrobiną wody lub wody z sokiem czy syropem. 

Krem, jakim przełożymy nasze blaty jest dowolny. Warto wykorzystać owoce i przygotować np.  tort truskawkowy. Chcecie przygotować coś mniej słodkiego? Zamiast kremu użyjcie bitej śmietany. Taki tort śmietanowy trzeba jednak szybciej zjeść, bo śmietana lubi robić się wodnista. Świetnym pomysłem jest też tort czekoladowy lub tort orzechowy. Można też podać popularny tort Sachera, czyli ciasto czekoladowe, którego słodycz przełamuje dżem morelowy.

Jeśli chcemy zaś postawić na coś oryginalnego, przygotujmy tort bezowy. Bezowe blaty możemy upiec samodzielnie lub kupić w sklepie. Przełóżmy je kremem z mascarpone i dodajmy ulubione owoce. Taki tort pomimo tego, że dość słodki, będzie lżejszy od tradycyjnej wersji na biszkopcie. 

Tort komunijny warto udekorować lukrem. Sprawdźcie, jak zrobić lukier, a okaże się to prostsze niż myślicie. Oprócz zwykłego lukru, którym polejemy ciasto, możemy pobawić się lukrem plastycznym. Taki lukier umożliwi nam dokładne owinięcie ciasta, a nawet stworzenie dekoracji, np. postaci z bajek lub prostych motywów typu kwiaty, wstążki, itp.