Przebojem Instagrama są zdjęcia jedzenia w kolorach tęczy, których nie powstydziłby się żaden jednorożec. Większość tych napojów i deserów jest zbyt piękna, żeby je zjeść. Poczynając od zabarwionej kawy (#unicornlatte), poprzez tajskie lody w waflach przypominające meksykańskie tacos (#rolledicecreamtacos), tęczowe smoothie (#rainbowsmothies), aż po wielobarwne bajgle (#rainbowbagels).

Wegetarianki i weganki wśród instagramerek lansują swój własny trend. Stylistka jedzenia Adeline Waugh (@vibrantandpure) zasłynęła zdjęciami tostów z jednorożcami. Łącząc naturalne barwniki z serkiem do smarowania, tworzy pasty w tęczowych odcieniach. Za to Australijka Ami (@the_sunkissed_kitchen) gotuje niebieski i fioletowy makaron, używając czerwonej kapusty, by uzyskać właściwy odcień. Wegańskie potrawy Taline Gabrielian (@talinegabriel) czy Marty Dymek (@jadlonomia) też mienią się kolorami.

Choć najważniejszą zaletą tęczowego jedzenia jest to, że pięknie wygląda (a więc świetnie się fotografuje), wykorzystanie zdrowych składników podnosi kolorowe gotowanie do rangi zdrowego eksperymentu. „Odrzucanie całych grup pokarmów oraz demonizowanie węglowodanów wcale nie jest zdrowe” – twierdzi dietetyk Kirsten Davies (thefoodremedy.squarespace.com). Nawet obsesja superfoods może ograniczać nasze wybory kulinarne”.

Graj w kolory

Owoce i warzywa dzielą się na pięć kategorii kolorystycznych (czerwone, pomarańczowe, fioletowo-granatowe, biało-brązowe i zielone). Każda z nich ma unikatowe właściwości zdrowotne.

Kirsten uważa, że kolory warzyw i owoców są doskonałym wskaźnikiem zawartych w nich składników odżywczych. Każdy kolor świadczy o zawartości określonego zestawu fitochemikaliów, czyli związków chemicznych zwalczających choroby.

Czerwone owoce i warzywa zawierają likopen, który jest silnym antyoksydantem obniżającym ryzyko zachorowań na raka. Owoce leśne o fioletowym zabarwieniu są źródłem innego przeciwutleniacza, antocyjanu. A czy mama mówiła ci, że marchewki pomagają widzieć w ciemności? Coś w tym jest. Pomarańczowy i żółty odcień zdradza obecność beta-karotenu, który w organizmie zamienia się w witaminę A. Wspomaga także układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry i usprawnia widzenie po ciemku. Nie zapominaj też o zielonych warzywach, bo pełno w nich karotenoidów, indoli i saponinów, które zapobiegają zachorowaniu na nowotwory. Szpinak i brokuły są nie tylko doskonałym źródłem kwasu foliowego odpowiedzialnego za zdrową ciążę, ale także korzystnie działają m.in. na serce, mózg i poziom cholesterolu. Białe warzywa i owoce też mają moc. Na przykład czosnek jest bogaty w allicynę, która działa antybakteryjnie i antywirusowo.  

Tęcza na talerzu jest więc elementem zdrowego życia, do którego nietrudno się przekonać. Poczuj się jak baśniowy jednorożec i zakosztuj wielobarwnych potraw blogerki Bo Porterfi eld (boskitchen.com). Choć od dawna uważa się, że w zdrowej diecie powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców dziennie, tak naprawdę powinnyśmy celować w dwa razy więcej. Czy to wyzwanie jest możliwe do zrealizowania? „Oczywiście!” – twierdzi Kirsten. „Wystarczy, że jedząc śniadanie, do jajek dodasz pieczarki i szpinak, a przed lunchem będziesz podjadać jabłka i migdały. I już do południa zaliczysz cztery porcje! Jak podejdziesz do tego praktycznie, nie może się nie udać”.

Burak - właściwości czerwonego warzywa

Jedna z najbardziej powszechnych polskich jarzyn wkroczyła na salony. Soczystą barwą ożywi każdą potrawę. A w dodatku jest bezcenna dla zdrowia – obniża ciśnienie, poprawia odporność, jest bogata w antyoksydanty. Do jej fanów należy wielu sportowców, m.in. paraolimpijczyk i złoty medalista David Weir. Wypij sok z buraka przed treningiem, a poczujesz się jak mistrzyni.

Kalafior - właściwości białego warzywa

To skromne warzywo nareszcie zostało docenione! Znajdziesz je wśród składników risotta, kotletów, a nawet pizzy. Kalafior chroni przed nowotworami i obniża poziom cholesterolu. Ale uwaga: gotuj go krótko, najlepiej na parze, żeby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości.

Borówka amerykańska - właściwości niebieskich owoców

Bogate w antocyjany, wspomagają produkcję kolagenu, dzięki czemu są jednymi z najskuteczniejszych superfoods, podobnie jak maliny, jeżyny czy agrest. Są też źródłem antyoksydantów i dostarczają organizmowi potasu oraz witamin C i B6. Dorzuć garść owoców do jogurtu, deseru albo do porannej owsianki.

Matcha - właściwości zielonej herbaty

Ta niesamowita, pochodząca z Japonii sproszkowana zielona herbata, nada daniom zielony odcień. Bonus: matcha jest niesamowicie zdrowa. Ma 137 razy więcej antyoksydantów niż zwyczajna zielona herbata. Podkręca metabolizm i poprawia koncentrację dzięki zawartości L-teaniny, która działa podobnie jak kofeina.

 Magazyn "To Twój Moment" dostępny do kupienia na: kiosk.burdamedia.pl