Szarlotka – przepis na klasyczne ciasto z jabłkami

Nie ma zgodności, co do jednej wersji, jak powstała szarlotka. Najczęściej przytaczana jest historia francuskiego cukiernika Marie Antoine’a Careme’a, który stworzył Charlotte Russe. Wypiek podany dla cara Aleksandra I przygotowany był z półkruchego ciasta i owoców. Nazwa szarlotka pochodzić miała od księżniczki Charlotty – późniejszej carycy. W praktyce szarlotka nie musiała zawierać jedynie doprawionych cynamonem i goździkami jabłek. Do nadzienia użyte mogły być gruszki, brzoskwinie, a nawet morele.

Polecamy przepis: jabłecznik na biszkopcie

Szarlotka bezglutenowa

O ile tradycyjna wersja zawiera mąkę pszenną, a co za tym idzie gluten, o tyle współcześnie - ze względu na różne nietolerancje pokarmowe - pojawiają się wariacje na ciasto szarlotki bez glutenu. A jaka mąka będzie najlepsza w diecie bezglutenowej i dla osób chorujących na celiakię? Proponujemy mąkę ryżową, kukurydzianą lub ziemniaczaną. Glutenu nie zawiera też mąka kokosowa, ale może być wyzwaniem w kwestii doboru proporcji na ciasto - mocno bowiem wchłania płynne składniki ciasta. Sprawdź przepis: szarlotka bezglutenowa.