Syrop z pędów sosny – przepis

Aby zrobić idealny syrop z pędów sosny w domowych warunkach, musimy zaopatrzyć się oczywiście w podstawowy składnik, czyli pędy sosny. Młode części drzewka należy zbierać wyjątkowo uważnie. To z nich tworzą się nowe gałązki, dlatego nie możemy obrywać ich bez rozwagi. Najlepiej wybierać bujne sosny, a potrzebną ilość zebrać z kilku stanowisk.  Dziko rosnące sosny i iglaki z ogródka mogą różnić się wielkością pędów. Te polecane powinny mierzyć ok. 7-8 centymetrów. Część osób nastawia syrop z pędów sosny już na przełomie marca i kwietnia – korzystając z bardzo młodych pędów, które mają dużo żywicy. Inni czekają do pełni sezonu i syrop z pędów sosny robią w maju lub na początku czerwca. Majowe pędy sosny wyróżnia spora zawartość cennego dla zdrowia soku.

Syrop z pędów sosny swój smak zawdzięcza dodatkowi cukru. Przesypujemy nim ułożone warstwami pędy sosny w słoiku, zalewając małą ilością wody. Opcjonalnie można dodać trochę alkoholu – ok. 100 ml spirytusu na słoik pędów sosny (o pojemności ok. 300 ml). Po kilku dniach, gdy zobaczymy wytworzony sok, zlewamy całość do buteleczki lub słoika. Pędy sosny można także podgotować z dodatkiem cukru, a następnie przełożyć do słoików i zawekować.

Syrop z pędów sosny – najczęstsze błędy

Zebranych pędów nie należy obierać. Zanim ułożymy je warstwowo w wyparzonym słoiku, muszą zostać oczyszczone. Dla uzyskania najlepszych efektów i mocy specyfiku syrop z pędów sosny najlepiej zrobić od razu po powrocie do domu ze zbioru. Wartościowe substancje z pędów mogą szybko  się ulotnić, a tym samym osłabić działanie syropu.

Błędem nie będzie natomiast dodanie kilku młodych szyszek sosny czy męskich kwiatostanów – w zbalansowanych proporcjach mogą podkręcić smak i działanie syropu z pędów sosny.

Nalewka z sosny – przepis

To sprytny pomysł, jak wykorzystać resztki z przepisu na syrop z pędów sosny. Zlany do buteleczek gotowy syrop nie oznacza bowiem wyrzucania pędów. Wystarczy zalać je mieszanką spirytusu i wody, w proporcjach 2:1, następnie dobrze wymieszać i odstawić naczynie pod przykryciem z gazy. Przez kilka dni mieszać delikatnie zawartość, a następnie powstałą miksturę zlać do karafek lub korkowanych butelek. Taki środek dla dorosłych nie tylko pomoże na sezonowe spadki odporności czy infekcje, ale uraczy zmysły aromatem i zapachem.

Syrop z pędów sosny i nalewka z sosny – właściwości

Młode części sosny, a tym samym przygotowany na ich bazie syrop z pędów sosny, mają działanie odkażające i oczyszczające. Znajdziemy w nich mnóstwo olejków eterycznych odpowiedzialnych za charakterystyczny zapach. Pędy zawierają także cenne flawonoidy, witaminę C oraz sole mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sosna wykazuje ponadto właściwości antyseptyczne.

Syrop z pędów sosny – działanie i dawkowanie

Gotowy syrop z pędów sosny to naturalny środek łagodzący chrypkę oraz ból gardła. Stosuje się go w walce z przeziębieniem, ponieważ skutecznie oczyszcza górne drogi oddechowe. Sprawdzi się też w przypadku suchego kaszlu – nawilżając i ułatwiając odkrztuszanie. Syrop z pędów sosny można przyjmować także profilaktycznie w niewielkich dawkach – witamina C w składzie skutecznie wzmocni nasz system immunologiczny i ograniczy podatność na sezonowe przeziębienia. Aby wzmocnić odporność, najlepiej przyjmować jedną łyżeczkę syropu dziennie. Jako konkurencja dla soku malinowego można dolewać go do herbaty. Syrop z pędów sosny przyjmowany jako środek zaradczy to zalecane 3-4 łyżki stołowe dziennie dla osoby dorosłej.

Syrop z pędów sosny – przechowywanie

W domowych apteczkach syrop z pędów sosny można przechowywać przez kilka lat. Ważne, aby wybrać odpowiednie miejsce. Najlepiej sprawdzi się zacieniona przestrzeń, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Nie bez znaczenia jest temperatura – syrop z pędów sosny powinien być przechowywany w chłodzie. Odpowiednie warunki to nie wszystko. Pamiętajmy też o doborze naczynia – dobrze zamykany słoik, najlepiej z ciemniejszego szkła, to idealne opakowanie, w którym syrop z pędów sosny zachowa swoje właściwości nawet do 3 lat.