Świąteczny stół wymaga odpowiednich dekoracji. Często to właśnie na tę wyjątkową okazję, jaką są święta Bożego narodzenia wyciągamy z szaf elegancką zastawę i sztućce, z których nie korzystamy na co dzień. 

Do zupy i do ryby

Nakrywając świąteczny stół musimy zastanowić się, co będziemy serwować. W zależności od tego, czy podamy barszcz czerwony czy kremową zupę grzybową, obok nakrycia znajdzie się odpowiednio klasyczna owalna łyżka lub bardziej zaokrąglona łyżka do zup kremów. Jeśli dania takie jak kapusta z grzybami, kutia czy krokiety podajemy na dużych półmiskach, warto pamiętać o sztućcach serwingowych, tzw. sztućcach środka stołu, dzięki czemu każdy z gości z łatwością nałoży sobie daną potrawę. Zadbajmy też o odpowiednie sztućce do ryby.

Sprawdź, czym są sztućce środka stołu!

- Sztućce do ryb składają się z widelca z czterema ząbkami, które są skierowane do środka, oraz z szerokiego noża, który przypomina nieco nożyk do masła. Nóż do ryb nie musi być zaostrzony, ponieważ nie służy on do krojenia, a jedynie do oddzielania mięsa lub skóry od ości. Dlatego jedzenie ryby w dzwonkach lub ryb gotowanych, czy smażonych w całości, wraz ze skórą i ośćmi wymaga użycia specjalnych sztućców do ryb. Jedzenie rozpoczynamy od usunięcia płetw, rozcięcia ryby wzdłuż grzbietu i zdjęcia skóry. Resztek nie zostawiamy na talerzu, z którego spożywamy potrawę, ale przekładamy je na talerzyk obok, który powinien zostać wcześniej przygotowany. Następnie oddzielamy część mięsa na mniejsze kęsy, które będziemy jedli - wyjaśnia Dominika Górska, rzecznik prasowy firmy Hefra, produkującej m.in. srebra stołowe.

Sytuacja jest nieco prostsza, gdy zdecydujemy się na podanie filetów - możemy wtedy użyć klasycznych sztućców. Widelcem rozdzielamy mięso ryby, nóż służy nam tylko do nakładania porcji na widelec.

Ponieważ wigilijna wieczerza czy świąteczny obiad to wyjątkowe okazje, warto użyć większej ilości elementów zastawy. Ciekawym rozwiązaniem będą np. tak zwane koziołki, czyli podstawki pod sztućce. 

- Koziołek to nieoceniony pomocnik na każdym, eleganckim stole. Są to metalowe poprzeczki na małych nóżkach pozwalające opierać noże i widelce zarówno przed rozpoczęciem przyjęcia jak i w trakcie, gdy następuje przerwa i goście chcą sztućce wypuścić z rąk. Dzięki niemu kończą się problemy z pobrudzonym blatem, czy obrusem, jak również problem co zrobić ze sztućcami, gdy w trakcie jedzenia, chcemy zrobić sobie krótką przerwę. Koziołki układamy po prawej stronie nakrycia, a na nich kolejno: widelec ząbkami do dołu i nóż ostrzem w stronę talerza - opowiada Dominika Górska.

Świąteczny stół - nowoczesny czy tradycyjny?

Na samym początku planowania, jak będzie wyglądał nasz świąteczny stół, zastanówmy się, czy chcemy, by był bardziej tradycyjny czy może nowoczesny? Dobrą opcją jest też połączenie dwóch stylów - tradycyjne dekoracje przełamane na przykład tęczowymi sztućcami lub talerzami w nietypowych kształtach nabiorą zupełnie innego, nieoczywistego charakteru. W wersji tradycyjnej wybierzmy dekoracje w kolorze czerwieni i zieleni, wykorzystajmy też naturalne elementy, takie jak świerkowe czy jodłowe gałązki, dekoracje z drewna, albo szyszki i orzechy. 

Dobrym rozwiązaniem, jeśli chcemy by stół był bardziej nowoczesny, jest użycie jako podstawowego koloru bieli. Daje nam ona wiele możliwości eksperymentów z dodatkami. Bezpieczna jest biel w połączeniu z granatem lub minimalistycznie, z kolorami ziemi, takimi jak przygaszony brąz, delikatny beż czy zieleń. Lubicie zaszaleć? Udekorujcie stół różowymi akcentami lub dodajcie trochę zabawnych akcesoriów. Idealnym akcentem na każdym stole będą też elementy złote lub srebrne, które w blasku świec dodadzą naszemu stołowi jeszcze bardziej odświętnego charakteru.

Odpowiednią oprawę i świąteczny nastrój zapewnią świece. Jeśli są wystarczająco grube i stabilne możemy postawić je bezpośrednio na stole, lub, w przypadku cienkich świeczek, użyć świecznika. Ważne, aby ustawić go na stole tak, by żadnemu z gości nie zasłaniał osoby siedzącej naprzeciwko, ani nie utrudniał sięgania po potrawy. Podobnej zasady trzymajmy się, gdy chcemy na stole postawić np. świąteczny bukiet. W takim przypadku lepszą opcją będzie wybór wieńca, który położymy między nakryciami lub drobne dekoracje, np. gałązki ostrokrzewu czy choinki przy talerzach.