Ryby uznawane są za nieodłączny składnik prawidłowej diety. To doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B i minerałów. O ich walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać, jeśli więc szukacie pomysłu na smaczny, a jednocześnie zdrowy obiad warto skorzystać z tego, co morze nam tak hojnie daje. Oto kilka przepisów, które sprawią, że Wasze rodziny docenią przy obiedzie coś więcej niż tylko Wasze towarzystwo.

Tagliolini z wędzonym łososiem i serkiem kremowym Apetina Tapas

apetina_3_550_szer

Składniki:

 

  • 100 g makaronu tagliolini

  • 100 g wędzonego łososia

  • 100 g serka Apetina TAPAS

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • oliwa z oliwek

  • garść rukoli

  • szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Siekamy drobno czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i skropione sosem z cytryny plastry łososia. Wlewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu. Gdy łosoś zmieni kolor, przekładamy go do miseczki. Na tę samą patelnię wrzucamy makaron, a następnie dodajemy serek kremowy Apetina Tapas. Całość mieszkamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Łososia podajemy na makaronie wymieszanym z liśćmi rukoli.

Najczęstszym sposobem przyrządzania krewetek jest smażenie ich z czosnkiem i natką pietruszki. My jednak nie musimy się ograniczać do konwencjonalnych połączeń.

Krewetki w sosie curry

apetina_1_550 szer

Składniki:

 

  • 250 g krewetek

  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina India

  • 1 łyżeczka masła orzechowego

  • 3 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • skórka i sok z ½ limonki

  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • puszka pomidorów

  • 6–8 łyżek mleczka kokosowego

  • ¾ szklanki ryżu basmati

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz masło orzechowe i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut lub do chwili, kiedy sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy serek kremowy Apetina India. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dodajemy krewetki, i gotujemy, aż do momentu, kiedy zrobią się różowe. Wlewamy mleczko kokosowe. Całość mieszamy, zestawiamy z ognia. Danie posypujemy startą skórką z limonki oraz posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.przepisnaweekend.pl