Sałatki na święta wielkanocne

Sałatka wielkanocna kojarzy się przede wszystkim z sałatką jajeczną. O ile nie znudzą nam się jajka faszerowane, to warto przygotować też taką propozycję na świąteczny stół. Przyda się do tego krajalnica do jajek - na równe cząstki podzieli jajka na twardo, większa misa do połączenia składników i naostrzony nożyk do pokrojenia pozostałych składników. Przygotujmy też jakościowe składniki. Wybierając jajka, postawmy na te z wolnego wybiegu z oznaczeniem "1" lub "0". Zwróćmy też uwagę na majonez. Zdrowszą alternatywą dla kupnego produktu będzie majonez domowy (bez zbędnych wzmacniaczy smaku, z podstawowych składników). Sałatka wielkanocna może być przygotowana w Wielką Sobotę - w lodówce wytrzyma do świątecznego śniadania, a niekiedy może smakować jeszcze lepiej!

Sałatki na święta Bożego Narodzenia

O ile Wigilia to tradycyjne 12 potraw bez dodatkowych sałatek, o tyle w kolejne dwa dni świąt Bożego Narodzenia takie propozycje zdecydowanie sprawdzą się na śniadania czy kolację. I tu mamy całe pole do popisu! Możemy postawić na klasykę - sałatka jarzynowa, sałatka z pora czy sałatka z tuńczyka. Możemy też wykorzystać nowocześniejsze przepisy - hitem jest m.in. ekspresowa sałatka z zupek chińskich (a dokładnie z makaronem mie znanym z tych produktów). Sałatki na święta Bożego Narodzenia bez problemu można przygotować w Wigilię - na pierwszy i drugi dzień świąt będą idealne, bo smaki przegryzą się.