Wybierz odpowiednią sałatę:

Lollo biondo i rosso

Włoskie sałaty Lollo biondo (zielona) i rosso (czerwona) mają bardzo dekoracyjne kędzierzawe liście i charakterystyczny, dość ostry smak.

Rzymska

Kruche liście zwinięte w lekko wydłużoną główkę mają łagodny smak. Dobrze łączy się z ostrym sosem.

Dębolistna

Postrzępione, brązowawe liście przypominają liście dębu. Mają łagodny smak z lekką nutką goryczki.

Endywia

Kędzierzawe, szerokie listki mają wyraźnie ostry smak, bardziej lub mniej gorzki w zależności od odmiany. Świetnie smakuje z winegretem.

Masłowa

Miękkie, gładkie liście układają się jak w główce kapusty. Jest u nas najpopularniejszą odmianą.

Lodowa

Ma kruche, chrupiące listki o neutralnym smaku. Główki sałaty lodowej są ciężkie, jest ona bardzo wydajna. Nadaje się do większości sałatek.

Radicchio

Przypomina główkę czerwonej kapusty. Ostry, czasem gorzkawy smak jej liści zdominuje każdą sałatkę.

Roszponka

Ma niewielkie, aksamitne, delikatne listki (które układają się w rozetkę) o lekko orzechowym smaku. Świetnie smakuje z twarożkiem.

Rukola

Spokrewniona jest z rzodkiewką. Jej listki podobne są do liści mleczu, mają ostry, orzechowy smak. Pasuje do mięs i wędlin oraz pizzy.