Święta tuż tuż! Już wkrótce nasze domy wypełni zapach ciast, pieczonych mięs oraz smażonego karpia. Wyjątkowy smak bożonarodzeniowych potraw podkreślą przyprawy marki Vegeta – do bigosu, ryb oraz do dań z grzybów.

W okresie Świąt Bożego Narodzenia na naszych stołach pojawiają się najsmaczniejsze potrawy – bigos ze śliwkami, smażony karp, sos grzybowy, a także czerwony barszcz z uszkami. Te popularne dania przygotowywane są niemal w każdym domu. Nie od dziś wiadomo, że aby potrawy były smaczne, potrzebne są różnorodne dodatki oraz dobrze dobrane przyprawy.

W przedświątecznych przygotowaniach warto sięgnąć po produkty Podravki. W bogatej ofercie firmy odnajdziemy mieszanki wonnych przypraw i ziół, które pozwolą wydobyć smak i aromat bożonarodzeniowych potraw. Niezastąpionym dodatkiem w kuchni okaże się Vegeta do bigosu. Zawarte w niej składniki – majeranek, kolendra, rozmaryn, czerwona papryka oraz imbir sprawią, że tradycyjny bigos nabierze nowego charakteru.

Podravka poleca również aromatyczną Vegetę do ryb z dodatkiem czosnku, natki pietruszki i bazylii, która dobrze sprawdzi się podczas przyrządzania świątecznego karpia czy pstrąga. Z kolei do pierogów z grzybami, a także do grzybowych sosów doskonale pasuje mieszanka Vegeta Natur do dań z grzybów skomponowana m.in. na bazie tymianku, rozmarynu oraz oregano.

Przyprawy z linii Vegeta do… oraz Vegeta Natur do… dostępne są w sklepach na terenie całego kraju w wygodnych saszetkach o gramaturze 20 g w cenie 1,70 zł/szt. (Vegeta do…) i 2 zł/szt. (Vegeta natur do…).  

Na rodzinne święta Podravka poleca przepis na:

 Tradycyjny bigos z wiejskim smakiem – jedną z najpopularniejszych potraw na świątecznym stole:

Składniki na 4 porcje:

•   1 kg kiszonej kapusty

•   0,5 kg słodkiej kapusty

•   1 litr wywaru wołowego

•   300 g kiełbasy wiejskiej

•   600 g mięsa wieprzowego

•   200 g wędzonego boczku

•   100 g koncentratu pomidorowego

•   50 g suszonych śliwek

•   2 cebule

•   ½ opakowania Vegety do bigosu

•   Liść laurowy, majeranek, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Kapustę słodką posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia ok. 1 godziny. Namoczyć śliwki. Mięso podzielić na małe kawałki i dobrze obsmażyć wraz z cebulą i boczkiem. Kapustę odcedzić, dodać przygotowane mięso, kiełbasę i śliwki. Całość zalać wywarem połączonym z koncentratem pomidorowym. Dodać Vegetę do bigosu i gotować na małym ogniu 2-3 godziny, często mieszając. Do bigosu możemy także dodać suszone grzyby.  

W ofercie firmy Podravka odnajdziemy także wiele innych produktów pomocnych podczas świątecznych przygotowań w kuchni, m.in. sosy i przeciery pomidorowe, makarony, uniwersalną przyprawę Vegeta, susze warzywne marki Warzywko, a nawet miód.