Warzywny comfort food, czyli jak ratatouille urzekło krytyka

Film animowany „Ratatuj” to jeden z klasyków kinematografii, jeśli lubimy dobry humor, niesamowite historie i kulinarne akcenty na dużym ekranie. Już pierwsze sceny uświadamiają nam, że mamy do czynienia z prawdziwym pasjonatem gotowania, kucharzem zdecydowanie niesztampowym. Remy to bowiem szczur, który łamie zasady wobec swojej rodziny i wybiera drogę w gastronomii. Drogę z przyjacielem, ale pełną wyzwań i przygód. I kiedy następuje kulminacyjny moment, górę bierze talent kulinarny. A także smak dania, którego pierwszy kęs zabierze najbardziej wymagającego krytyka w świat dzieciństwa i kuchni mamy – która jak wiadomo jest najlepsza!

Ratatouille czy Confit byaldi

Co ciekawe, widoczne w filmie „Ratatuj” danie to nie klasyczna wersja ratatouiile. Mistrzyni kuchni francuskiej, Amerykanka Julia Child, uczyła jak podawać swojskie, tradycyjne, domowe ratatuj. To po prostu kawałki warzyw (cukinii, bakłażana, pomidorów) duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół. Z kolei pokazana w filmie zapiekana potrawa z perfekcyjnie pokrojonymi kawałkami warzyw to wariacja na temat ratatouille, a dokładnie Confit byaldi. Stoi za nią wybitny szef kuchni Thomas Keller, który został poproszony o stworzenie przepisu do filmu o gotującym szczurku. Szef nie wyobrażał sobie podanie mieszanki warzyw prosto z gara – dla najpopularniejszego krytyka kulinarnego gotowy był przygotować coś wyśmienitego i pięknie podanego.

Mat. Prasowe / Kadr z filmu "Ratatuj"

Ratatouille przepis dla każdego

I takie perfekcyjne danie  widać  w filmie „Ratatuj”. Podstawę potrawy stanowi połączenie papryki (najlepiej żółtej) i pomidorów. Co ważne, papryka wcześniej musi być opalona nad palnikiem lub mocno przypieczona, a pomidory sparzone i pozbawione skóry, a następnie drobno pokrojone, wrzucone na patelnie z przesmażonym czosnkiem oraz cebulą i podduszone z dodatkiem liścia laurowego, tymianku i pietruszki. Bazowe nadzienie, czyli piperade według Basków, pokrywają cienkie plasterki cukinii, cebuli, pomidorów i bakłażanów. Muszą być ułożone w taki sposób, aby delikatnie na siebie nachodziły, tworząc wachlarz kolorów. Na koniec całość należy polać mieszanką oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Naczynie do zapiekania przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. dwóch godzin. Doskonale smakuje podane na gorąco, jak i na zimno.