Pszczelarium - miód prosto z miasta

W cyklu "Przy wspólnym stole" opisywaliśmy już rodzinny sad - kiedyś tradycyjny, dziś skupiony na propagowaniu nietuzinkowych wyrobów z jabłek. Tym razem czas na miód, ale ten wielkomiejski - nowy nurt w pszczelarstwie, który do Polski dotarł ze Skandynawii i Zachodu Europy. Doskonałym przykładem inicjatywy przenoszenia uli do miast jest Pszczelarium. Za inicjatywą stoją Agnieszka i Kamil, którzy od lat swoje życie wiążą ze światem pszczół. Kamil jest pszczelarzem z zamiłowania, a od kilku lat prowadzi z rodzicami pasiekę w niewielkiej miejscowości na Mazowszu. Agnieszka z kolei zajmuje się edukacyjnymi warsztatami, w trakcie których opowiada o pszczołach i dzieli się swoją wiedzą o zrównoważonym rozwoju miasta. Swoimi działaniami udowodnili, że w centrum stolicy czy ruchliwym Wrocławiu, na dachu wieżowców, można i warto stworzyć miejską pasiekę. To sposób na wytworzenie miodów, o które trudno byłoby w tradycyjnej pasiece. Ponadto ule miejskie to pomoc dla miejskich pszczół i dobry kierunek dla stworzenia zdrowego środowiska nawet w zatłoczonym mieście.

Zobacz również: średniowieczne pasieki - jak kiedyś robiono miód

Miejski miód - nietypowe smaki

Miód miejski może zaskoczyć nas niejednokrotnie smakiem. Oryginalność produktu to zasługa roślinności, którą możemy zaobserwować w ośrodkach miejskich. Wszelkie kwiaty, krzewy i drzewa to idealna "stołówka" dla pszczół, a dzięki temu Pszczelarium oferuje takie połączenia smaków jak np. kasztanowcowo-wierzbowy lub lipowo-głogowy. Inicjatorzy Pszczelarium zachęcają do zakładania własnych, nawet małych pasiek miejskich. Służą radą i pomocą w zorganizowaniu miejsca na ule, ale jednocześnie są surowymi pszczelarzami - nie każde miejsce bowiem będzie odpowiednie. Dobra informacja to fakt, że nawet jeśli sami nie będziemy prowadzić pasieki i obsługi uli, możemy pomagać miejskim pszczołom. Na balkonach, parapetach czy osiedlowych ogródkach siejmy dużo kwitnących kwiatów. Im więcej miejsc do zbierania pyłków, tym lepiej dla pszczół i całego środowiska.

Miód - wyjątkowe właściwości prozdrowotne

A właśnie o dobro środowiska i pozytywny wpływ na nasze zdrowie chodzi! Miód to produkt, który bez dwóch zdań można uznać za superfood. Pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie źródło zakupu i prawidłowo będziemy używać go w kuchni. Jak miód wpływa na nasz organizm? Niezależnie od gatunku, miód posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W miodzie znajdziemy też łatwo przyswajalne cukry, czyli źródło energii. Ponadto jeden z enzymów z pyłków kwiatowych, a konkretnie amylaza, pomaga w trawieniu skrobi. Miód dostarcza także witamin z grupy B, a konkretnie: B6, B1, B2 i B5 oraz minerałów, takich jak: wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk.  

Miód nie tylko do herbaty

Miód warto mieć pod ręką, jeśli marzą nam się nie tylko słodkie pyszności. Oczywiście przepis na pierniczki miodowemiodowy przekładaniec czy baklavę bez miodu nie mogą się udać, ale ten produkt wykorzystamy także do dań obiadowych. Miód urozmaici przede wszystkim potrawy z grilla! Żeberka z miodem miodowa karkówka będą hitem prosto z rusztu! Miód przyda się także do przetworów - polecamy przepis na ogórki z miodem.