Kruche ciasto to baza dla szarlotki, ciasta ze śliwkami, gruszkami – „klasyków”, ciast, których nikt nie odmawia, a każdy chciałby umieć piec idealnie. To – obok drożdżowego – jeden ze smaków domu, a przy tym jedna z cukierniczych podstaw. Może nie od razu wyjdzie idealnie, ale raczej trudno je całkiem zepsuć. Nie powinno się za bardzo rozsypywać ani być za twarde – kruchość zawdzięcza wysokiej zawartości masła, sprawnemu zagniataniu i pilnowaniu odpowiedniej temperatury. Wyrabianie kruchego ciasta to sama przyjemność, ale nie można się jej oddawać zbyt długo – ciasta nie należy mocno ogrzewać dłońmi, długo zagniatając. Można też użyć noża do zagniatania ciasta – ten metalowy gadżet z wygodnym uchwytem ułatwia pracę, gdy masło jest bardzo zimne i twarde, a przy tym nie ogrzewa go tak szybko jak ciepłe dłonie. Do kruchego ciasta najlepsza jest zwykła mąka pszenna, często polecana również krupczatka. Kruchości dodaje też dodatek mąki ziemniaczanej. Istnieje jednak wiele wariacji na temat kruchego ciasta – przygotowuje się je z mąki pszennej pełnoziarnistej, a także orkiszowej, migdałowej, innych mąk orzechowych.

Kruche ciasto - przepis podstawowy

250 g mąki
150 g masła
60 g cukru
1 żółtko

Wszystkie składniki szybko zagnieć - ręcznie, za pomocą siekacza lub robota kuchennego. Uformuj kulę ciasta i włóż ją do do lodówki lub wyłóż od razu formę, w której chcesz piec i całość odstaw do schłodzenia.

Kruche ciasto - porady

- Zimne i twarde masło ciężko się zagniata, więc warto je mocno rozdrobnić – na przykład ścierając na tarce, zamiast kroić w kostkę
- Do kruchego ciasta dodaje się, choć nie zawsze, jajko lub samo żółtko – białko sprawia, że wypiek jest twardszy, traci swoją delikatność. Pamiętaj więc, aby dodawać tę część jajka ostrożnie – nadmiar sprawi, że ciasto stanie się twarde jak skorupa. Istnieją tez przepisy na kruche ciasto bez jajek. Każda z wersji jest inna i pasuje do czegoś innego, ale to kwestia gustu – wybierz ulubioną
- Masło to podstawa kruchego ciasta, ale można też dodać do niego odrobinę smalcu (będzie jeszcze bardziej kruche). Jeśli nie przeszkadza wam margaryna, ona również nada się do pieczenia. Podobnie jak olej kokosowy, dzięki któremu możecie zrobić wegańskie kruche ciasto
- w wielu przepisach na kruche ciasto znajdziecie zwykły cukier – biały lub brązowy. Można go dodać, ale najlepszy efekt uzyskacie, używając cukru pudru – z łatwością się rozpuści podczas pieczenia. W kruchym cieście najważniejsze jednak jest masło – zawartość cukru nie wpływa tak znacząco na jego strukturę, więc możesz dość swobodnie zmieniać ilość cukru, zależnie od preferencji smakowych. Nawet w słodkiej wersji kruchego ciasta przyda się odrobina soli – nie będzie wyczuwalna, ale doskonale podkreśli słodki smak.

Kruche ciasto – przepisy

Jest tak pyszne, że doskonale smakuje bez dodatków, więc polecamy proste kruche ciasteczka lub kruche ciasteczka maślane, a  także kruche ciasteczka z trzech składników.. Drobnym słodkim smakołykiem będą też pyszne kruche rogaliki z marmoladą. Fanów wypieków z owocami zachwyci też kruche ciasto z jabłkami, ciasto kruche ze śliwkami lub rabarbarem.  


Kruche ciasto na tartę

Spód do tarty to nic innego jak kruche ciasto – słodkie lub słone, zależnie od tego, jakie plany macie względem nadzienia. Jeśli będzie to słodki krem, owoce, budyń, śmietana – sprawa jest prosta, piszemy o tym powyżej. Jeśli jednak szukacie pomysłu na wytrawny spód do tarty, musicie naturalnie wybrać ten bez cukru – za to z dodatkiem soli. Reszta nie zmieni się znacząco – również możecie zrobić kruche ciasto z jajkiem lub bez. Możecie do niego dodać też ser – na przykład typu parmezan lub twaróg, efekty cię zaskoczą.

Kruche ciasto w przepisie na słodką tartę:

Tarta z truskawkami
Tarta z jabłkami
Tarta z malinami
Tarta z owocami
Tarta cytrynowa
Tarta ze śliwkami

Kruche ciasto w przepisie na tartę wytrawną:
Tarta ze szpinakiem
Tarta z cukinią
Tarta z warzywami na kruchym spodzie

 

Umiesz już zrobić kruche ciasto? Wypróbuj je - oto 7 dobrych przepisów na szarlotkę