Proste przepisy na obiad: ryż czy makaron?

Najpopularniejsze proste przepisy na obiad w swoich składach mają bardzo często ryż i makaron. Co wybrać? Przede wszystkim należy pamiętać o zasadniczej różnicy między ryżem a makaronem, czyli zawartości glutenu. Ryż jest bezglutenowy, a makaron pszenny zawiera ten składnik. Kolejna różnica to fakt, że ryż jest lekkostrawny, bogaty w łatwo przyswajalne węglowodany, minerały i witaminy. Jest też znacznie bardziej łagodny dla przewodu pokarmowego.

Makaron, w zależności od tego z jakiej mąki jest zrobiony, także może być źródłem witamin i mikroelementów. Jednak jego pełnoziarniste wersje (czyli bogate w minerały i witaminy) mogą być ciężkostrawne i niewskazane dla osób z wrażliwymi przewodami pokarmowymi. Można sięgnąć po makaron ryżowy i osiągnąć zdrowy oraz smaczny kompromis. Nie ulega wątpliwości, że zarówno dania z ryżu, jak i z makaronu, można zaliczyć do prostych i szybkich.

Nie marnuj jedzenia, postaw na proste przepisy na obiad

Przy poszukiwaniu prostych przepisów na obiad warto pamiętać o resztkach z poprzednich posiłków. Ziemniaki, kawałki chleba, ryż, makaron czy niewielka ilość sera - to wszystko może być smaczną bazą do stworzenia kolejnego dania. Z ugotowanych ziemniaków wyjdą pyszne kopytka, kluski śląskie czy też proste zapiekanki. Ryż to idealna podstawa do deserów z owocami, a kawałki podsuszonego chleba mogą zamienić się w zapiekanki lub tosty francuskie. Twarogi i sery to baza do farszu na pierogi, niewielkich przekąsek (na przykład koreczków) lub past kanapkowych.