Potrawy wigilijne - symbolika dań

Potrawy na Wigilie od lat przygotowują nas do świąt Bożego Narodzenia. Na wieczór przed narodzinami Chrystusa, rodzinnie zasiadamy do stołu, zostawiając zgodnie z tradycją jedno wolne nakrycie dla zbłąkanego wędrowca w potrzebie. Zanim wyruszymy na pasterkę, po przełamaniu się opłatkiem i złożeniu życzeń, skonsumujemy zupę, ryby i inne pyszności. Tradycyjne na świątecznym stole pojawia się bowiem dwanaście potraw. Potrawy wigilijne to symbole, które kultywujemy z pokolenia na pokolenie. I tak ryby symbolizują Jezusa i odradzanie się do życia, a dodatkowo śledzie nawiązują do postu i czasu oczekiwania. Dania z grzybami także nie są przypadkowe - grzybom od lat przypisywane są wyjątkowe właściwości dla siły i zdrowia. Wszechobecny mak w potrawach wigilijnych to symbol bogactwa, natomiast ludowe porzekadła z Mazowsza mówią o tym, że długość klusek do maku symbolizuje okazałość plonów w kolejnym roku. Warto zwrócić również uwagę na symbolikę chleba, który także ma swoje miejsce na świątecznym stole - chleb to symbol nowego życia, który ma zapewnić pomyślność na następne dwanaście miesięcy.

Uszka wigilijne do barszczu - a może paszteciki wigilijne?

Czerwony barszcz smakuje doskonale sam w sobie, ale to z dodatkami najlepiej zaserwować go gościom przy stole. Najpopularniejszym dodatkiem do barszczu są uszka wigilijne. Z jarskim farszem, najczęściej grzybowym lub z kapusty i grzybów. Barszcz z uszkami to jednak nie koniec możliwości. Możemy dać alternatywę do tej zupy i zaserwować ją z chrupiącym dodatkiem. Dobrym pomysłem będą paszteciki z kapustą i grzybami - farszem podobnym do nadzienia w uszkach. Dodajmy na wierzch kminek, który ułatwia trawienie, a całość na pewno spotka się z uznaniem gości przy stole. Sprawdź przepis na: paszteciki wigilijne

Zobacz też przepisy na sałatki wigilijne

Polecamy wideo: Jak udekorować świąteczny stół