dynia-krolowa jesieni

Wybierz dynię

wybierz dynie

Jeżeli nie widać na niej żadnych przebarwień, może poleżeć w suchym i przewiewnym miejscu nawet kilka miesięcy. Popukaj w skorupkę. Dojrzała dynia powinna wydawać głuchy dźwięk. Sprawdź, czy skórka jest w miarę gładka. Te chropowate są bardziej włókniste. Dynia powinna być dość ciężka w stosunku do swojej objętości.

dynia-750x200

Jak wydrążyć dynię?

Wydrąż-dynię

Jeżeli dynia nie chce stać stabilnie, delikatnie podetnij dół, aby był bardziej płaski. Odetnij górną część dyni – pokrywkę. Powinna stanowić około ¼ całości  i być na tyle duża, żeby twoja ręka zmieściła się we wnętrzu dyni. Ostrym nożykiem wytnij twardy miąższ z wierzchu. Następnie wydrąż łyżką miękki miąższ z wnętrza dyni i odłóż go – za chwilę będzie potrzebny. Podczas wyjmowania miąższu najwygodniej jest trzymać łyżkę za samą główkę. Nie wyrzucaj pestek! Odłóż je do wysuszenia. Zawarte w nich składniki wspomagają produkcję serotoniny i poprawiają nastrój.

Na dyni narysuj flamastrem otwory przypominające oczy, nos i usta, a potem wytnij je ostrym nożykiem. Brzegi otworów posmaruj olejem. Środek dyni natrzyj korzennymi przyprawami, które po podgrzaniu będą wydzielać czarujący zapach. Wstaw do środka małą świeczkę.

Ugotuj rozgrzewającą zupę z dyni

dynie-ugotuj zupe

Pokrój miąższ dyni i cebule w grubą kostkę. Papryczkę chili posiekaj drobno, imbir zetrzyj na tarce. Na patelni rozpuść masło i podduś warzywa. Podlej je białym winem i duś na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będą miękkie. Przelej do garnka i dodaj bulion. Wlej śmietanę i doprowadź na krótko do wrzenia. Zmiksuj blenderem na gładko, dodaj przyprawy, ocet i sok z cytryny.

Tuż przed podaniem można spienić mleko, udekorować nim zupę rozlaną do wysokich szklanek i podawać jako dyniowe latte macchiato – więcej o produktach kuchni włoskiej dowiesz się z tego artykułu.

Przyrządź dyniowe gnocchi

gnocchi z dyni

Przekrój dynię na kilka dużych kawałków i usuń z nich pestki. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC. Zostaw do ostygnięcia. Ugotuj i utłucz ziemniaki. Oddziel miąższ dyni od skórki, wymieszaj z ziemniakami. Dodaj mąkę, semolinę, jajko, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Zagnieć ciasto, uformuj z niego lekko spłaszczony wałek i pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Odstaw na godzinę. Po godzinie zagotuj wodę w dużym garnku, osól ją i wrzucaj na wrzątek gnocchi. Gotuj przez kilka minut, aż wypłyną. Czosnek przeciśnij przez praskę i lekko podsmaż na maśle. Podawaj gnocchi polane masłem z czosnkiem i posypane parmezanem.

 Więcej o dyni dowiesz się na stronie MAKRO Inspiracje.