Placki z cukinii - triki na cukinię

Aby zrobić najlepsze placki na cukinię, warto zaopatrzyć się w dorodne, ładne egzemplarze cukinii. Unikajmy okazów, które są obite lub mają miękkie końcówki. To znak, że były źle przechowywane, mogą być przejrzałe i zwyczajnie niesmaczne. Cukinii nie musimy obierać, ale zadbajmy o dokładne wyszorowanie skórki. Zanim zetrzemy na tarce kawałki cukinii, warto wyciąć większe gniazda nasienne. W mniejszych cukiniach mogą one zostać, bo łatwo zmiksujemy je z miąższem i nie będą wyczuwalne. Startą cukinię na placki najlepiej dobrze odcisnąć - nadmiar wody niepotrzebnie zaburzy nam proporcje składników. Placki będą zbyt wodniste, bo szybko wchłoną mąkę. Ponadto w trakcie smażenia będą się rozwalać, a olej pryskać.

Placki z cukinii w wersji fit

Cukinia do obiadu na diecie? Zdecydowanie tak! I mogą być to również chrupiące fit placki z cukinii, ale pod warunkiem, że odpowiednie je przygotujemy. Placki z cukinii robimy według klasycznego przepisu, przy czym warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą. Cukinię dobrze jest zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, a po połączeniu z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki uformować placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika i po kilku chwilach możemy cieszyć się pysznymi plackami bez zbędnego tłuszczu. Jeśli jednak smażymy na patelni na oleju - każdorazowo warto gotowe placki z cukinii wykładać na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. W ramach dodatku zamiast śmietany użyjmy lekki jogurt naturalny lub serek wiejski.

Placki z cukinii - na słodko!

Jeśli do tej pory zawsze stawialiście na wytrawne placki z cukinii, czas na eksperymenty. Warto wypróbować placki z cukinii niczym racuszki! Z dodatkiem domowego cukru waniliowego, jogurtu greckiego i oprószone cukrem pudrem będą miłą odmianą na podwieczorek. Innym pomysłem na cukinię na słodko może być piernik z cukinii, babeczki orzechowe z cukinii lub dżem cytrynowy z cukinii.