Pikanteria zaprasza od rana na śniadanie

Pikanteria na warszawskiej Saskiej Kępie to odpowiedź na potrzeby mieszkańców prawej strony Wisły. I tym właśnie ogłasza się zlokalizowana przy skrzyżowaniu ulic Walecznych i Międzynarodowej restauracja z kuchnią staropolską na czele. "Przeprawa przez Wisłę nie jest konieczna. Tuż pod twoim nosem restauracja Pikanteria przygotowała wiele atrakcji". I faktycznie - odwiedzamy Pikanterię już od rana, kiedy serwowane są śniadania. Do wyboru takie klasyki jak śniadanie angielskie czy śniadanie włoskie z frittatą. Zadowoleni będą też fani poranków na słodko, szakszuki i kawy przelewowej z dolewką! W towarzystwie polecane też herbata i sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Gosia & Alex (@gosia_and_alex)

Lunch na Saskiej Kępie? Pikanteria!

Tuż po śniadaniu czas na lunch. Pikanteria w tym wątku od poniedziałku do piątku kusi zestawami zupa + drugie danie w cenie 18 złotych. Nie brakuje jarskich propozycji, mięsnych specjałów i ryby na piątek. Każda z potraw to sezonowe składniki, dopasowane do obecnej aury i smaków stałych bywalców Pikanterii. Porcje są spore, gotowane "jak u mamy" i najlepiej do nich zamówić szklankę kompotu lub owocową herbatę. Jeżeli spóźnimy się na lunch (serwowany od 12 do 15), warto zamówić obiadowy, sycący klasyk: żurek podawany w chlebie (niezmiennie na wysokim poziomie od kilku lat) i miks ręcznie lepionych pierogów z różnymi farszami, jeśli nie możemy się zdecydować na jeden rodzaj. Co na wielki głód? Deska mięs będzie odpowiednia, ale polecam, aby decydować się na nią dla 3-4 osób, gdyż para po prostu musi wziąć minimum połowę na wynos. Porcja ogromna, mięsiwa wspaniałe, dodatki idealne.

Pikanteria Warszawa - Dzika Niedziela

Każdy dzień tygodnia to w Pikanterii inna atrakcja lub niespodzianka dla gości. Od razu uprzedzam - dobrze jest zrobić rezerwację, jeśli planujemy wyjście na wieczór lub w weekend. Choć stolików na parterze i piętrze jest sporo to często zajęte są co do jednego. Poniedziałki to margarity lokalu w specjalnej cenie – do wyboru smak tradycyjny, ale tez margarita truskawkowa, margarita żurawinowa i margarita lychee. Z kolei we wtorki swój dzień mają fani regionalnych piw. Wielka uczta bawarska odpoczywa się w środy – Pikanteria serwuje wtedy do każdej golonki litrowy kufel piwa. Miłośnicy kuchni kresowej i kuchni staropolskiej odwiedzają restaurację w  czwartki – w menu Pikanterii w te dni pojawiają się m.in. flaczki, kartacze, kiszka ziemniaczana czy baba ziemniaczana. Weekend to gratka dla fanów muzyki – w piątki koncert na żywo, a w soboty muzyka z lat 60-tych, 70, 80 i 90-tych. Najlepsze czeka jednak na koniec – to Pikanteria i dzika niedziela. Szef kuchni serwuje potrawy z dziczyzny według starych receptur. Wśród specjałów należy wymienić rosół z dzikiej kaczki podawany z pierożkami czy dziki stek.

Pikanteria to miejsce sprawdzone od lat - odwiedzane nie tylko przez mieszkańców dzielnicy, ale także przyjezdnych, którzy oczekują jedzenia w dobrej cenie, przygotowanego według klasycznych przepisów, pysznych i sycących. Niezależnie od pory dnia czy roku, Pikanteria spełnia oczekiwania foodies starszego i młodszego pokolenia!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez PIKANTERIA