Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami - domowe smakują najlepiej

Dania z truskawkami są łatwe i szybkie do przygotowania. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiednie owoce, dobrze je opłukamy i przygotujemy do obróbki, pozostaje nam tylko zrobić ciasto (na pierogi, knedle lub naleśniki) albo ugotować makaron czy ryż. Jeśli mamy więcej czasu, postarajmy się też o domowy makaron - radość i satysfakcja będą podwójne. Możemy trzymać się klasycznych przepisów na knedle z truskawkami lub pierogi z truskawkami, ale warto też poeksperymentować w kuchni. Dodatki do ciasta lub forma podania zależą jedynie od naszej inwencji twórczej. Dzięki odrobinie fantazji, nawet zwykły ryż z truskawkami może zamienić się w wykwintną i nietuzinkową potrawę.

Sprawdź: jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?

Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami - idealne do mrożenia

Jak zachować smak lata i dorodnych truskawek? Przygotowane w sezonie pyszności najlepiej zamrozić. Są dwie metody mrożenia pierogów z truskawkami lub knedli z truskawkami. Pierwsza z nich to mrożenie ugotowanych pierogów lub knedli – podgotowane układamy na desce oprószonej mąką lub wysmarowanej tłuszczem, w niewielkich odstępach. Ważne, aby nie stykały się ze sobą. Po prawie dwóch godzinach mrożenia można je przełożyć do wspólnego pojemnika lub woreczka – ważne, żeby był dość sztywny i z oznaczeniem, kiedy żywność została zamrożona.

Druga metoda mrożenia to mrożenie pierogów i knedli na surowo. Surowe pierogi możemy również najpierw zamrozić na tacce, a dopiero później przełożyć do woreczków. Można też od razu porcjami zamrozić w specjalnych woreczkach na żywność. Co ważne – przed podaniem należy je dłużej podgotować i istnieje większe ryzyko, że ciasto rozpadnie się w trakcie gotowania. Tak mrożonych pierogi czy knedle nie nadają się do podsmażania na maśle na patelni. Mrożone pierogi i knedle najlepiej wykorzystać do trzech miesięcy od momentu zamrożenia.

Zobacz również: knedle - przepis na smak z dzieciństwa