Pasty do chleba - pasta rybna

Najczęstszym wyborem w temacie pasty do chleba są pasty z dodatkiem ryby. A pomysłów jest naprawdę sporo! Na początek może być pasta z tuńczyka - prosta i ekspresowa do przygotowania. Można doprawić ją ogórkiem kiszonym albo podkręcić ostrą jalapeno. Kolejny wybór to pasta z makreli - najczęściej używana jest makrela wędzona, którą po dokładnym oczyszczeniu z mięsa łączymy np. z twarogiem. Fanom ryb zasmakuje też pasta z łososia - używając wędzonej ryby uzyskamy oryginalny, łososiowy kolor smarowidła. 

Pasty do chleba - pasty wegańskie i wegetariańskie

Coraz więcej osób z różnych powodów wyklucza ze swojej diety produkty mięsne i pochodzenia zwierzęcego. W takim jadłospisie też mogą pojawić się pasty do chleba! Bazują na warzywa, strączkach, nasionach, a także orzechach.  Jedna z najpopularniejszych to pasta z awokado - doprawiona sokiem z cytryny lub limonki. Inna wybór to pasta z soczewicy - najczęściej wybierana jest soczewica czerwona, ale brązowa czy zielona także będzie dobra do smarowidła, szczególnie z dodatkiem orientalnych przypraw, jak kumin czy kolendra. Dla wegetarian sprawdzi się popularna i dobrze znana od lat w polskiej kuchni pasta z twarogu - z nowalijkami będzie idealna na śniadanie.